"EG erkent Slovenië en Kroatië op 16 december'

BRUSSEL-BELGRADO, 4 DEC. De EG zal Slovenië en Kroatië op 16 december tijdens een speciale aan de Joegoslavische crisis gewijde bijeenkomst erkennen.

Dat is gisteren in Brussel gezegd door de Deense minister van buitenlandse zaken, Uffe Ellemann-Jensen. Zijn Britse collega Hurd bevestigde de uitlating. De EG heeft eerder laten weten de kwestie van de erkenning van de twee republieken niet op de top van volgende week in Maastricht te willen behandelen, maar er een speciale bijeenkomst aan te wijden.

Eerder, op 9 december, wordt de Joegoslavië-conferentie van de EG hervat. De voorzitter van de vredesconferentie, Lord Carrington, heeft de presidenten van de zes Joegoslavische republieken gisteren schriftelijk naar Den Haag uitgenodigd.

In Joegoslavië zelf heeft de federale marine gisteren de blokkades van op één na alle Kroatische havens opgeheven. De enige haven die nog wordt geblokkeerd is die van het al weken door de federale strijdkrachten omsingelde en belegerde Dubrovnik.

Elders werden ook gisteren de oorlogshandelingen voortgezet. In Slavonië werd Osijek door het leger beschoten met artilleriegeschut. Pas toen VN-afgezant Cyrus Vance naar Osijek kwam, werd de beschieting gestaakt. Na zijn bezoek aan de stad klaagde Vance dat het leger hem informatie verschaft die “sterk afwijkt” van wat de belegerde inwoners van Osijek hem hadden verteld. Hij zou dat thema vandaag bespreken met de federale minister van defensie Kadijevic. Tijdens Vance's bezoek aan Osijek kwam de bevolking uit haar schuilkelders; zodra hij was vertrokken, raakten de straten weer ontvolkt. De voormalige Amerikaanse minister toonde zich met name diep onder de indruk door de schade, die tijdens de voortdurende beschietingen door het leger is aangericht aan het ziekenhuis van Osijek. (Reuter, AFP)