Duitsland wil Europese bank per se in Frankfurt

BRUSSEL, 4 DEC. Duitsland heeft Frankfurt kandidaat gesteld als vestigingsplaats voor de Europese centrale bank (ECB) en voor het Europese monetaire instituut (EMI), dat in 1994 wordt opgericht als voorloper van de Europese centrale bank. De kandidatuur is gisteren naar voren gebracht door de Duitse minister van financiën, Theo Waigel, in het laatste beraad van de EG-ministers van financiën vòòr de Europese top in Maastricht.

Waigel zei dat Duitsland geen enkele EG-instelling huisvest en dat het met Frankfurt, de zetel van de Bundesbank, “een goede kandidaat heeft”. Hij zei ook dat Duitsland bij de onderhandelingen over de Economische en Monetaire Unie (EMU) steeds bereid was geweest om zich soepel op te stellen, maar dat het wat de vestiging van de ECB in Frankfurt betreft zijn volledige gewicht achter “dit nationale belang” zal plaatsen.

De beslissing over de vestigingsplaats van het EMI en de ECB is doorgeschoven naar Maastricht, maar het is de vraag of daar de beslissing zal vallen. De keuze hangt namelijk samen met de beslissing over de vestiging van een aantal andere Europese instellingen.

Amsterdam, Luxemburg, Lyon, Manchester en Barcelona hebben zich eveneens kandidaat gesteld voor de vestiging van de Europese centrale bank. Volgens bankiers zal de ECB veel hoogwaardige werkgelegenheid aantrekken, omdat particuliere banken uit de hele wereld, in het bijzonder de VS en Japan, graag een kantoor willen hebben in de stad waar de centrale bank van Europa is gevestigd.