Duitse politie in actie tegen neo-nazi's

DRESDEN-BONN, 4 DEC. De Duitse politie heeft gisteren veel wapens in beslag genomen bij invallen in meer dan honderd huizen van neo-nazi's, verspreid over 32 steden in Noordrijn-Westfalen, Beieren, Hessen, Saksen, Nedersaksen, Brandenburg en Berlijn. Dat is gisteren meegedeeld door de gerechtelijke autoriteiten in Saksen, die het onderzoek naar neo-nazistische activiteiten coördineren. Het merendeel van de invallen en huiszoekingen werd uitgevoerd in Saksen, de oostelijke deelstaat die kampt met een economische ineenstorting en met veel geweld tegen buitenlanders. Eén man werd gearresteerd, tegen zeven personen lopen aanhoudingsbevelen. Voor de invallen werden zeshonderd politiemensen ingezet.

De actie lijkt vooral bedoeld om de in het buitenland bestaande indruk weg te nemen dat in Duitsland sprake zou zijn van herlevend Duits nationalisme. “Iedere gewelddadige rechtse crimineel moet weten dat we zijn criminele daden niet zullen accepteren”, aldus een woordvoerder. Tot dusver zijn dit jaar in de Bondsrepubliek zevenhonderd aanslagen uitgevoerd op buitenlanders.

De regering in Bonn heeft gisteren een plan bekendgemaakt voor het opzetten van kampen voor asielzoekers en voor versnelling van de besluitvormingsprocedures over hun aanvragen. Volgens minister Seiters van binnenlandse zaken is voorzien in de bouw van kampen in alle zestien deelstaten, waar buitenlanders zullen worden geherbergd in afwachting van een beslissing. De regering wil dat de standaardprocedure voor een beslissing niet langer dan zes weken duurt. Voorlopig lijkt de huidige coalitie de plannen voor een herziening van de grondwet in verband met het toelatingsbeleid, waarvan CDU en CSU voorstander zijn, in de ijskast te hebben gezet.

Volgens de laatste officiële cijfers, die betrekkking hebben op de eerste tien maanden van dit jaar, hebben dit jaar 232.487 mensen een asielaanvraag ingediend in de Bondsrepubliek. In dezelfde periode hebben de autoriteiten besluiten genomen in 152.013 gevallen, waarvan ruim zeven procent (10.867) werd toegewezen. (Reuter, AFP)