Dobbelfondsen en gokkers domineren apathische beurs

AMSTERDAM, 4 DEC. Dekkingsvraag vanaf de optiebeurs en hogere koersen op de buitenlandse effectenbeurzen zorgden vandaag voor een vriendelijke stemming op een verder apatische beurs, waar de "dobbelfondsen' domineerden.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag over een breed front hoger, gestimuleerd door een betere stemming in Londen en Frankfurt. Enkele fondsen lieten een flinke koerswinst zien, maar handelaren zeiden dat de meeste transacties interprofessioneel waren. Beleggers bleven ook vandaag grotendeels weg. Alleen een enkele gokker waagde nog een kans.

Gokfondsen als Management Share, Medicopharma, HCS Technology en Van Berkel's Patent waren vanmorgen dan ook de enige fondsen die koersbewegingen van belang lieten zien. Handelaren hadden de indruk dat de omzet lager was dan gisteren, toen de totale omzet uitkwam op een toch nog redelijke 488 miljoen gulden uitkwam.

De EOE-index (slot gisteren: 273,84) was omstreeks het middaguur 1.62 punt hoger, een winst van 0,59 procent. Amsterdam bleef daarmee enigszins achter bij de koerwinsten in Londen en Frankfurt.

De EOE-indexopties waren op de optiebeurs het drukst verhandelde produkt met een omzet van 3.700 contracten, merendeels puts. Koninklijke Olie volgde met 2.500 stuks, terwijl Philips met 1.100 opties goed was voor een derde plaats. Bij de actieve fonden viel Elsevier (slot: 94,0 gulden) weer op, met een winst van een gulden. Handelaren zeiden dat nog steeds sprake was van Amerikaanse vraag via Londen, maar dat die vraag minder was dan enkele weken geleden. Andere stijgers waren Wessanen (slot: 80,30 gulden) met een winst van 1,40 gulden en Akzo (slot: 125,30 gulden) dat 1,10 gulden aan de koers toevoegde. KLM deed het procentueel gezien het beste met zestig cent winst op 38,20 gulden.

Uitschieter was Amev, dat vooruitlopend op de presentatie van de derde-kwartaalcijfers op donderdag zelfs even aan de 52,20 gulden mocht ruiken; een tijdelijke winst van 1,60 gulden. De assuradeur presenteert donderdag cijfers over het derde kwartaal. Analisten vinden het moeilijk met een prognose te komen, omdat de nieuwe cijfers zich door de fusie met VSB-AG en een gewijzigde rapportage moeilijk laten vergelijken. Beleggers zijn niettemin positief gestemd. Gisteren betaalden zij 1,50 gulden (drie procent meer) voor het aandeel, woensdagochtend zes dubbeltjes extra op 51,20 gulden. Evenals op dinsdag ging dat volgens een handelaar gepaard met een geringe omzet van “iets meer dan niets”.

Op de lokale markt wipte Vredestein twee dubbeltjes omhoog naar 14,40 gulden naar aanleiding van de aankondiging dat de nieuwe grootaandeelhouders een claimemissie overwegen.

Verder moest ACF, inmiddels “uitgebeend” tot de farmaceutische groothandel Brocacef, dertig cent terug tot 34 gulden . ACF heeft volgens de laatste berichten nog steeds belangstelling voor onderdelen van de in surséance van betaling verkerende concurrent Medicopharma.

Ook vanmorgen waagden dobbelaars een gokje met Medicopharma (slot gisteren: 2,10 gulden), dat omstreeks het middaguur een winst van een dubbeltje noteerde. Het is immers onduidelijk of Medicopharma in de notering blijft, nu verschillende partijen belangstelling hebben getoond voor de gezonde delen van het concern.

Het verstoten beursfonds DOCdata, dat eerder dit jaar wegens betalingsmoeilijkheden naar het strafbankje van de beurs werd verwezen, keert wellicht begin volgend jaar terug. Gisteren bleek op de aandeelhoudersvergadering van het uitvindersbedrijfje uit Venlo dat de broers Van den Nieuwenhuyzen het bedrijf afdoende hebben gered om het, vermoedelijk weer per 2 januari 1992, terug te brengen in de officiële handel op de Amsterdamse parallelmarkt. Vandaag won DOCdata een dubbeltje op 6,60 gulden.

NEW YORK Beleggers op Wall Street namen gisteren een adempauze na de heftige koersbewegingen maandag, toen het Dow Jones industrieel gemiddelde na een aanvankelijk verlies van dertig punten uiteindelijk sloot op een winst van meer dan veertig punten. Het Dow Jones gemiddelde sloot 5,82 punten lager op 2.929,56.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen waren vanmorgen gemiddeld hoger bij lage omzetten. De vraag was vooral gerelateerd van termijncontracten op het FTSE-gemiddelde. Aanhoudende onzekerheid over de beurstrend hield veel beleggers aan de zijnlijn. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.420,2) was omstreeks het middaguur 10,1 punt hoger.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt stegen vanmorgen scherp. Een stroom buitenlandse orders dwong professionele partijen short-posities af te dekken. Maar handelaren vreesden dat de stroom orders in de loop van de dag zou opdrogen. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.546,84), was om 12.30 uur bijna vijftien punten hoger.

TOKIO Een periode van technisch herstel zette zich vandaag voort op de beurs van Tokio. Aankopen van grotere fondsen en index-gerelateerde vraag stuwden de koersen omhoog. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 502,61 punten, ofwel 2,27 procent hoger op 22.669,44.