Antwerpen wordt geteisterd door afzeggingen

ANTWERPEN, 4 DEC. Een kater kan niet als excuus gelden. Ook niet bij het Antwerpse ECC-tennistoernooi, waar het wegspoelen van de Bourgondische maaltijden in het VIP-dorp menig goed glas wijn vergt. Guy Forget had na de polonaise en het volksfeest, waarmee de Davis-Cup-overwinning op de Verenigde Staten in Lyon werd gevierd, graag een paar dagen uitgeslapen. Maar de gedachte alleen al bracht de organisatie van het Antwerpse Sportpaleis bijkans buiten zinnen.

Daar was zojuist na de afmelding van titelhouder Goran Ivanisevic en van oud-winnaar John McEnroe een simpel communiqué verspreid met een nieuwe onheilstijding. Stefan Edberg liet het afweten. De Zweed hervatte na zijn blessure de training te snel en moest dat bekopen met pijn in knie en schouders. Jakob Hlasek meldde zich eveneens af. De Zwitser keerde ziek uit Johannesburg terug. Hij had negenendertig graden koorts en de dokter schreef hem drie dagen bedrust voor. Ook Jan Siemerink liet zich verontschuldigen. Na de winst op Volkov voelde hij zich niet lekker. Zijn trainingsuur bleef ongebruikt. Boris Becker, tegenstander in de volgende ronde, meldde zich nog niet in Antwerpen, zodat de enige Nederlander in het gezelschap de tijd kreeg tot morgen uit te zieken.

Met al dat ongerief kon Forgets kater er echt niet meer bij. Men zag het Sergio Palmieri denken. “Straks blijft er niemand over aan wie ik wat van mijn organisatiebudget van tien miljoen dollar kwijt kan.” De Italiaan, die vroeger de belangen van John McEnroe behartigde, bestiert sinds een jaar de zakelijke belangen van het toernooi, waar de spelersvakbond ATP nog steeds niet in is geïnteresseerd. Palmieri heeft een aardige driehoek spelers-televisie-sponsoring opgebouwd. Daarom wilde hij niet toelaten dat daar één poot onderuit werd geslagen. Gevolg: eindeloze telefoongesprekken met Frankrijk, die niet bijdroegen tot Forgets recuperatie, maar hem er wel van doordrongen, dat de spijker in het hoofd vertaald zou worden als werkweigering.

Zelfs Henri Leconte mengde zich in de strijd. Zondagnacht had hij op zijn hotelkamer nog ontroerd zijn zoontje de Davis-beker in de handjes gedrukt, dinsdagmiddag arriveerde hij alweer in Antwerpen. “Doe het in het belang van het team ”, riep hij in de telefoon zijn teamgenoot in de Davis Cup toe. En Forget stemde toe.

Leconte zelf produceerde opnieuw uiterst vakkundig tennis. Daarbij niet al te zeer lastig gevallen door zijn Zwitserse tegenstander Marc Rosset: 6-1 6-4. Emilio Sanchez en Michael Chang hielden het na één optreden voor gezien. Sanchez liet zich 's middags na een voorsprong van 4-1 in de derde set uitschakelen door Svensson en Chang ging in drie sets tenonder tegen kwalificatie-speler Yzaga.