Syriërs scharen zich zingend achter Assad

DAMASCUS, 3 DEC. Miljoen Syriërs zijn gisteren zingend en juichend - “Ons bloed, onze ziel voor u, Assad” - tegen een achtergrond van patriottische muziek naar de stembus gegaan om zich uit te spreken over een vierde ambtstermijn van zeven jaar voor president Hafez al-Assad. Volgens minister van binnenlandse zaken Mohammad Harba moesten de stembureaus drie uur langer openblijven dan voorgenomen wegens de hoge opkomst. Aan de uitslag hoeft niet te worden getwijfeld: het staat vast dat een enorme meerderheid vóór verlenging van Assads presidentschap heeft gestemd en zo heeft gezorgd voor een publieke steunbetuiging voor Syriës onderhandelingspositie aan de vooravond van de bilaterale vredesbesprekingen.

Het Syrische parlement droeg op 17 november eenstemmig Assad als enige kandidaat voor het presidentschap voor. Het komt vandaag in speciale zitting bijeen om het resultaat van de stemming te bekrachtigen.

Op alle gebouwen waren aansporingen aangeplakt om vóór Assad te stemmen. Sinds de presidentiële herkiezingscampagne twee weken geleden begon hebben talloze mensen ten gunste van de president gedemonstreerd, niet altijd spontaan. Alle religieuze leiders hebben hun volgelingen de straat op geleid om Assad te prijzen - islamitische leiders, evenals die van Syriës christelijke minderheden en die van de joodse gemeenschap.

Honderden joodse kiezers gingen gisteren met opperrabbijn Ibrahim Hamra naar het stembureau. Hamra vertelde verslaggevers dat hij voor Assad stemde “uit erkentelijkheid voor wat hij ons heeft gegeven”. Hamra ontkende ook dat in Syrië joden worden onderdrukt. “Het is niet waar. Hoe zouden we kunnen worden onderdrukt? U kunt zelf zien hoeveel liefde we voor Assad hebben.” (AP, Reuter)