Stabiel Beursplein kan sterke start niet vasthouden

AMSTERDAM, 3 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs kon vandaag na een sterke start de winst moeizaam vasthouden. Winstnemingen en wantrouwen over de ontwikkeling op de buitenlandse beurzen drukten de aandelenkoersen. Op een rustige en stabiele beurs met kleine omzetten scoorde HCS ruim zes procent koerswinst.

AMSTERDAM Wall Street verbaasde gisteren menig handelaar en analist met zijn sterke optreden na de fikse koersval in Tokio. Nadat de aandelenkoersen op de beurs in New York kort na opening aanvankelijk een flinke duikeling maakten, sloeg de stemming geheel om. Uiteindelijk werd een slot van de Dow Jones-index bereikt dat bijna anderhalf procent hoger lag.

Amsterdam, bijna traditioneel Wall Street-gevoelig, profiteerde vanmorgen van het hogere slot op Wall Street. Bovendien zag het de omliggende Europese beurzen hoger openen waardoor de handel op het Beursplein nog een extra impuls kreeg. Toch zakte de markt na een goede start in de loop van de morgen wat in. Winstnemingen drukten bovendien de koersen. De EOE-index noteerde om 13.00 uur 0,91 punt hoger. De CBS-stemmingsindex, die gisteren een punt lager sloot op 87,6 punten, noteerde om 13.00 uur 0,3 punt hoger.

De beurs reageerde gistermiddag nauwelijks op de cijfers over het derde kwartaal van Ahold. De Zaanse grootgrutter boekte een 10,8 procent hogere kwartaalwinst van 62,9 miljoen gulden. Opmerkelijk daarbij was dat voor het eerst sinds jaren het bedrijfsresultaat in Nederland daalde. Maar opnieuw betere resultaten in de VS zorgden uiteindelijk voor de hogere winst.

Ahold schrijft de lagere resultaten in eigen land - het bedrijfsresultaat daalde met tien procent tot 42 miljoen gulden - vooral toe aan hogere loonkosten die door de felle prijsconcurrentie niet konden worden worden gecompenseerd door hogere prijzen.

Ahold sloot gisteren conform de lagere markt 1,80 gulden lager op 78,70 gulden. Vanmorgen opende Ahold vier dubbeltjes hoger. Volgens handelaren zijn de cijfers “matig” ontvangen. Omzetten in Ahold bleven vandaag beperkt.

Na aanvankelijk een stuiver hoger te zijn verhandeld op 1,75 gulden, werden aandelen HCS even na elf uur voor een half uur uit de notering gehaald. Op de beursvloer ging er aanvankelijk een geschreeuw op, maar ditmaal was er geen rampnieuws te melden over de automatiseerder. Er verscheen een mededeling op de vloer dat HCS Savin Canada heeft verkocht. Na hervatting van de handel bleef de prijs op 1,75 gulden vastgepind.

De eerste koersen van de internationals zagen er vanmorgen veelbelovend uit. Unilever liet een winst van 2,30 gulden zien op 167,50 gulden en groeide door tot 168 gulden aan het begin van de middag. Koninklijke Olie won 1,70 gulden naar 143,20 gulden. Akzo dikte 1,30 gulden aan tot 125,50 gulden maar zakte later terug tot 124,90 gulden. KLM steeg aanvankelijk twee kwartjes naar 37,70 gulden maar daar was omstreeks het middaguur nog maar een dubbeltje van over. Fokker, dat gisteren al goed presteerde, zette de opmars vandaag voort. Berichten over grote orders voor de F50 waren goed voor een verdere koersstijging van vier dubbeltjes tot 27,20 gulden.

Medicopharma, dat sinds gisteren op het "strafbankje' van de beurs zit, won vanmorgen zowaar nog een dubbeltje. De tobbende medicijnengroothandel, die gisteren een vrije val maakte nadat bekend was geworden dat reddende engel F. Schulze de beloofde 60 miljoen gulden terugtrok, is alleen voor speculatieve beleggers nog interessant. Gisteren opende Medicopharma op een gulden. Dat was 13,50 gulden lager dan de laatste slotkoers. Vandaag noteerde Medicopharma, dat door handelaren definitief is omgedoopt tot "Medicodrama', aan het begin van de middag twee gulden.

NEW YORK Kort na opening schoten de aandelenkoersen op Wall Street scherp omlaag. Maar in de loop van de morgen trokken de koersen door short-covering en koopjesjagers flink aan. Uiteindelijk sloot het Dow Jones industrieel gemiddelde 41 punten hoger (1,4 procent) op 2.935 punten.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen vonden vanmorgen iets boven de 2.400 punten grens een bodem in de markt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 5,3 punten lager sloot op 2.414,9 punten, noteerde omstreeks het middaguur 5,2 punten lager.

FRANKFURT Een val in de prijzen van de december-futures zorgde voor druk op de aandelenkoersen aan het begin van de middag op de beurs van Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 21,13 punten lager sloot op 1.545,44 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,32 punten hoger.

TOKIO Een technische reactie na de koersval van ruim drie procent gisteren zorgde voor scherp hogere aandelenkoersen op de beurs van Tokio. Koopjesjagers en arbitrage koopprogramma's trokken de koersen flink omhoog. Een hogere yen en het herstel na aanvankelijk lagere koersen op Wall Street versterkten het positieve sentiment. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 174,54 op 22.166,83 punten.