Snelle erkenning Oekraïne

WARSCHAU- BRUSSEL, 3 DEC. Polen heeft gisteren als eerste de onafhankelijkheid van de Oekraïne erkend. Canada volgde later op de dag. Een aantal andere landen, waaronder Tsjechoslowakije en Zweden, heeft laten weten onmiddellijk te beginnen met het overleg over de diplomatieke erkenning van de nieuwe staat.

De uitslag van het zondag in de Oekraïne gehouden referendum over de onafhankelijkheid is in de meeste landen positief ontvangen, al werden hier en daar kritische kanttekeningen gemaakt. Zo riepen de EG-ministers van buitenlandse zaken, gisteren in Brussel bijeen, de Oekraïne op alle verplichtingen na te komen die de Sovjet-Unie in CVSE-verband is aangegaan. Dat zou ook moeten gelden voor de verplichtingen van de Sovjet-Unie ten aanzien van wapencontrole en non-proliferatie en de buitenlandse schuld van de Sovjet-Unie.

President Bush heeft de Oekraïense president Kravtsjoek, die zondag met absolute meerderheid is gekozen, gefeliciteerd, zowel met de uitslag van het referendum als met “de eerlijke en vrije” manier waarop dat referendum is gehouden. Bush stuurt een afgezant naar Kiev om er te praten over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen. Deze afgezant, Thomas Niles, onderminister van buitenlandse zaken voor Europese en Canadese zaken, wil er ook overleggen over de manier waarop de Oekraïense regering de rechten van de mens en de rechten van de minderheden zal respecteren en over de Oekraïense verantwoordelijkheid op het punt van de conventionele en de kernbewapening.

De Poolse erkenning van de Oekraïne werd gisteren bekendgemaakt in een regeringsverklaring die al enkele uren na het sluiten van de stembussen in het buurland werd uitgegeven. Volgens de verklaring ziet Polen in een onafhankelijk Oekraïne “een partner” waarmee het “goede betrekkingen” wil onderhouden. De huidige betrekkigen worden “zeer goed” genoemd.

In oktober vorig jaar sloten Polen en de Oekraïne al een vriendschapsverdrag. Het was het eerste akkoord dat indertijd werd gesloten tussen een Sovjet-republiek en een onafhankelijk land. (AP, Reuter)