Schadeclaim van 1,2 mld tegen ABN Amro

ROTTERDAM, 3 DEC. ABN Amro is in de VS verwikkeld in een omvangrijke schadeprocedure. Tegen de bank en dochter Pierson, Heldring & Pierson loopt een claim van totaal 663 miljoen dollar (ruim 1,2 miljard gulden).

Dit heeft mr. A.C. Oosterholt, hoofd juridische zaken van Pierson, Heldring & Pierson, vanochtend bevestigd. Oosterholt noemt de hoogte van het bedrag “irreëel”.

De Amerikaanse vennootschap Kilbarr, de vroegere in 1981 gefailleerde schrijfmachinefabrikant Remington Rand, heeft ABN Amro en Pierson in 1987 in Amerika voor de rechter gedaagd en eist 1,2 miljard gulden, zo blijkt nu. De claim is een uitvloeisel van een eerdere procedure die Kilbarr had aangespannen tegen de vroeger in Den Bosch gevestigde schrijfmachinefabrikant BSI bv.

Kilbarr betichte BSI ervan in de eerste helft van de jaren tachtig inbreuk te hebben gepleegd op licentierechten van Remington Rand. BSI had in 1981 een Nederlandse vennootschap uit de boedel Remington Rand overgenomen. In die vennootschap zouden de licentierechten hebben gezeten. BSI ging overigens zelf vier jaar later failliet.

De Amerikaanse rechter stelde Kilbarr in het gelijk en bevestigde dat BSI inbreuk had gemaakt op de licenties die Kilbarr van het failliete Remington Rand had overgenomen. BSI werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 221 miljoen dollar. Maar omdat bij BSI weinig te halen viel - daar het bedrijf in 1985 failliet was gegaan -, probeerde Kilbarr vervolgens de toegewezen claim te verhalen op de huisbankiers van BSI, ABN Amro en dochter Pierson, èn op de aandeelhouders van het failliete BSI, een drietal Arabieren, aldus Oosterholt.

Kilbarr stapte in 1987 naar de rechter en eiste van elk van de genoemde partijen het drievoudige van de eerder toegewezen claim van 221 miljoen dollar. Kilbarr kon de claim verhogen op grond van de Racketeer Influenced Corruption Act die het in geval van samenzwering mogelijk maakt het drievoudige van de oorspronkelijke claim te eisen. Er is nog geen uitspraak geweest in deze procedure.

De woordvoerder van ABN Amro zei vanochtend nadrukkelijk dat de bank de haalbaarheid van de claim in twijfel trekt. De Amsterdamse effectenbeurs leek niet onder de indruk van de claim. Het aandeel ABN Amro noteerde vanochtend, nadat het nieuws over de claim bekend was geworden, slechts een dubbeltje lager op 41,60 gulden.