Premier van Togo door militairen gearresteerd

LOMÉ, 3 DEC. De Togolese premier Joseph Kokou Koffigoh is vandaag gearresteerd door troepen die zeggen trouw te zijn aan president Gnassingbé Eyadéma.

De militairen, die vorige week donderdag begonnen met hun opstand, vielen vanmorgen vroeg de residentie van de premier in de hoofdstad Lomé aan met tanks en zwaar geschut. Bij de actie zouden verscheidene doden zijn gevallen, maar volgens de door de militairen gecontroleerde staatsradio is Koffigoh “absoluut veilig”. Een klein aantal militairen steunt Koffigoh. In een legercommuniqué is gemeld dat alle staatsgrenzen en vliegvelden zijn gesloten. Militairen hebben strategisch posities in Lomé ingenomen. Het afgelopen weekeinde hadden de opstandelingen zich nog teruggetrokken in de kazernes. Eyadéma, die in augustus de politieke macht moest afstaan aan de democratisch gezinde Koffigoh heeft via een geschreven verklaring aan de pers de “oorlogvoerenden” gevraagd de wapens neer te leggen. Hij veroordeelde het geweld en riep op tot een dialoog. (AFP, AP)