Praag krijgt documenten over inval '68

PRAAG, 3 DEC. De Tsjechoslowaakse autoriteiten hebben gisteren geheime Sovjet-documenten in ontvangst genomen die een licht kunnen werpen op de vraag hoe in augustus 1968 de invasie van troepen van het Warschaupact in Tsjechoslowakije tot stand is gekomen.

De 200 pagina's met vertrouwelijke informatie over de gang van zaken vóór zowel als ná de invasie werden gisteren in Praag door de Sovjet-ambassadeur, Aleksandr Lebedev, overhandigd aan de voorzitter van een Tsjechoslowaakse regeringscommissie, die een onderzoek instelt naar de achtergronden van de inval. De plechtigheid werd bijgewoond door een aantal Tsjechoslowaken die een rol hebben gespeeld in de Praagse Lente. Alexander Dubcek, in 1968 partijleider, was afwezig. Volgens bronnen in Praag zullen sommige overhandigde documenten Dubceks reputatie geen goed doen.

De Tsjechoslowaken hopen op grond van de documenten opheldering te krijgen over een aantal vragen, zoals de vraag wie in 1968 de landen van het Warschaupact heeft uitgenodigd tot de “broederlijke hulp”. Of de vraag wordt beantwoord is onduidelijk, want ambassadeur Lebedev zei gisteren al dat men in Moskou geen brief met de beruchte uitnodiging heeft kunnen vinden. Bij de documenten gaat het om geheime boodschappen tussen het Kremlin en de Sovjet-ambassades in Praag en andere Oosteuropese hoofdsteden. (Reuter, AFP)