Palestijnen toch naar VS, hoewel vier adviseurs geen visum krijgen

NICOSIA-WASHINGTON, 3 DEC. De Palestijnse delegatie naar de bilaterale vredesbesprekingen over het Midden-Oosten is gisteren alsnog naar Washington vertrokken nadat twee van hun adviseurs visa voor de Verenigde Staten hadden gekregen. Egypte spant zich op het ogenblik in om ook nog visa los te krijgen voor de overige vier adviseurs, onder wie PLO-leider Yasser Arafats adviseur Nabil Sha'ath en Ahmed Abdul Rahman, de PLO-woordvoerder in Tunis.

Voor haar vertrek zei de Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi dat de Amerikaanse regering “een vorm van pressie” uitoefent. Zij betreurde de “inadequate behandeling door de VS als gastland”. “Daarom hebben wij altijd gevraagd de onderhandelingen in een neutraal land te houden.”

De Amerikaanse wet schrijft voor dat functionarissen, vertegenwoordigers of woordvoerders van de PLO geen visum krijgen zonder speciale ontheffing. De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat er voor de adviseurs geen ontheffingen zullen worden verleend.

De onderhandelingen zullen, zoals het er nu naar uitziet, morgen beginnen zonder Israel, dat vasthoudt aan 9 december. De Israelische onderminister Benjamin Netanyahu, woordvoerder van de Israelische delegatie, is gisteravond naar de VS vertrokken om de Amerikaanse publieke opinie duidelijk te maken waarom Israel weigert morgen aanwezig te zijn. Hij neemt daartoe zijn intrek in New York.

Arabische diplomaten in Washington zeiden gisteren dat hun delegaties zullen wachten tot Israel komt opdagen. “Wij gaan onze goede wil tonen”, aldus een diplomaat. Overigens weten de Arabieren nog niet waar en hoe laat zij morgen voor de opening worden verwacht: “Dat is iets waarover wij, in alle eerlijkheid, nog geen beslissing hebben genomen”, aldus Tutwiler. (AP, Reuter, AFP, UPI)