Optocht

Bij het zoeken naar de oorzaak van onze electorale immuniteit voor racistische politici wordt vaak verwezen naar Janmaat. We zouden deze man in goud moeten hullen. Door zijn gebrekkig intellect zou Janmaat de racisten persoonlijk buiten de politieke deur hebben gehouden. Waar Janmaat is geslaagd, faalden organisaties als de Rode Brigades en de RAF.

Janmaat, hoe geweldig ook in zijn eigen contraproduktiviteit, krijgt bij deze analyse te veel eer. Waarom de racistische hoempapa-optocht ons land dan wel voorbijtrekt, ontdekte ik toen ik klem kwam te zitten in een (eveneens muzikaal ondersteunde) optocht in de Amsterdamse Kinkerstraat. Voorop liep een fanfare; daarachter reed een Amerikaanse slee met Sinterklaas, vervolgens kwam er een stoet pieten en achteraan hobbelden meemarcherende kinderen. De blanke Sinterklaas werd als de paus zelve in een slee rondgereden en zijn slaven, het zwarte voetvolk, sjouwden er achteraan. En deze optocht trok niet door Wassenaar of Aerdenhout, maar door de Kinkerbuurt, met het hoogste percentage allochtonen in Nederland.

Ik verwachtte dan ook elk moment zakjes verf door de lucht te zien vliegen van het antiracistische front dat deze schandalige blank-etnische provocatie in een typische allochtonen-buurt natuurlijk niet zou kunnen tolereren. Maar het publiek bestond vooral uit argeloze allochtonen. Ze zongen nog niet allemaal mee met de "o kom daar eens kijken'-sound van de fanfare, maar velen prevelden toch al voorzichtig enkele "stockwords': schoentje, alles gekregen, Sint. Hun kinderen in de stoet echter hadden met de tekst geen enkel probleem. Ook niet met de huidskleur van de pieten, want ze graaiden net zo graag in hun zak pepernoten als hun Nederlandse vriendjes. Toen opeens zag ik glashelder waarom een partij als het Vlaams Blok hier geen poot aan de grond krijgt. Waar in Duitsland asielcentra in brand gestoken worden, waar de agressie tegen allochtonen in Frankrijk, Italië en België alleen maar toeneemt, loopt onze nieuwe generatie zij aan zij in de Kinkerstraat en deelt broederlijk de pepernoten. Wat een land!

    • Micha Kat