Management neemt groep Köpcke over

ROTTERDAM, 3 DEC. Het Nederlandse management van de leverancier van scheepsbenodigdheden Köpcke International Supply Services heeft de aandelen van deze groep bedrijven van eigenaar Kerry Packer's Consolidated Press Holdings, een Australisch multinationaal mediaconcern, overgenomen. Voor deze transactie is samengewerkt met een consortium van financiers onder leiding van ABN Amro Participatie.

Dit heeft het management, onder voorzitterschap van directeur W.F. van Noortwijk, bekendgemaakt. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Spijkenisse, was sinds 1980 in handen van diverse buitenlandse investeringsmaatschappijen. Köpcke wil niet zeggen hoeveel betaald is aan het Australische concern. Het management van Köpcke heeft een meerderheid van de aandelen in handen. De omzet van Köpcke bedroeg 400 miljoen gulden in 1990.

Het bedrijf is marktleider in Europa en is volgens eigen zeggen waarschijnlijk de grootste onderneming op het gebied van scheepsbevoorrading ter wereld.

De Köpcke-groep bestaat uit drie divisies. De scheepvaartdivisie voorziet zeeschepen van proviand, reserve-onderdelen en andere scheepsbenodigdheden. De handelsdivisie exporteert goederen naar ontwikkelingslanden. De industriedivisie is actief op het gebied van van waterbehandeling, zuiveringsinstallaties en gereedschap. De Köpcke-groep, waar 850 mensen werken, heeft dertig vestigingen, voornamelijk in havensteden, in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Van Noortwijk sluit verdere uitbreiding door acquisities niet uit.