Klene terug in officiële notering

Klene's Suikerwerkfabrieken heeft haar officiële notering aan de Amsterdamse effectenbeurs terug.

De noteringsmaatregel van vorig jaar, verbanning van het fonds naar het “strafbankje” van de niet-officiële notering, is vandaag opgeheven.

Onduidelijkheid ontstond vorig jaar over de aangekondigde "fusie' tussen Klene en branchegenoot Goedhart in Zaandijk. De hierbij noodzakelijke statutenwijziging was door een in oktober 1990 gehouden aandeelhoudersvergadering geloodst dank zij steun van grote aandeelhouders. Kleine aandeelhouders hadden de stukken niet vooraf ter inzage gekregen en dreigden zich te beklagen bij het ministerie. Vervolgens nam Klene begin april de statutenwijziging terug die bij het ministerie van justitie lag ter verkrijging van de verklaring van geen bezwaar. Deze affaire bracht het beursbestuur er toe Klene op 12 juni te verbannen naar het "strafbankje' van de beurs.

Klaarblijkelijk voldoet de de onderneming naar het oordeel van het Beursbestuur nu weer aan de regels. Overigens blijft het mistig ronddom Klene. Sommige aandeelhouders houden vol dat het levensmiddelenconcern Unigro van E. Albada Jelgersma greep heeft op de snoepfabrikant via de doe-het-zelfzaak J.L. Schoone in Roosendaal en het schildersbedrijf Liebreks Beheer in Oudenbosch. Schoone heeft een belang van 40 procent in Klene en Liebreks Beheer bezit 31 procent. Unigro heeft dit tegengesproken en noemde het “puur toeval” is dat de zoon van J.L. Schoone, Simon Schoone, als procuratiehouder bij Unigro in dienst is.