Jan Siemerink ontmoet Becker in Antwerpen

ANTWERPEN, 3 DEC. Jan Siemerink is goed begonnen in het ECC tennistoernooi van Antwerpen. De Nederlander, zesentwintigste op de wereldranglijst, versloeg gisteren Alexander Volkov uit de Sovjet-Unie: 6-2, 4-6 en 6-1. Volkov, die afgelopen zomer in Rome van Siemerink won moest zich tevreden stellen met het presentiegeld van tienduizend dollar. Siemerink verzekerde zich van het dubbele en van een ontmoeting (morgen of donderdag) tegen niemand minder dan Boris Becker. De Duitser op Wimbledon nog nee tegen een ongetwijfeld fors startgeld van Antwerpse zijde, maar herzag zijn mening twee dagen voor de loting.

Het wordt Siemerinks eerste confrontatie met de tot de verbeelding sprekende Duitser. Siemerink heeft respect voor de macht, kracht en vooral persoonlijkheid, die Becker uitstraalt. Toch staat de vroegere nummer één van de wereld niet bovenaan het lijstje van idolen, dat Siemerink aan het begin van zijn carrière opstelde. Die positie is voorbehouden aan John McEnroe. Soms lijkt Siemerink een beetje op de flitsende Amerikaanse "momenten-man' - Mac's woede-uitbarstingen daargelaten. Siemerink prefereert kunst boven kracht, maar daar hoeft hij bij Becker niet mee aan te komen. Die heeft andere kwaliteiten. “Als Becker bezig is, gebeurt er tenminste wat op de baan”, vindt Siemerink. “Meestal duim ik dat hij wint. Behalve nu natuurlijk.”

Becker is de vijfde speler uit de toptien, die Siemerink in een jaar tegenover zich treft. De Nederlander verloor in Wenen van Stich en in Stuttgart van Edberg. Daar tegenover staat winst op Gilbert in Key Biscayne en op Forget bij de US-Open. “Niet zo indrukwekkend”, aldus Siemerink. “Maar ik voel me dan ook nog geen topper. Eerst moet ik mijn huidige positie op de wereldranglijst zien te consolideren. Wie weet dat de tweede sprong dan over een of twee jaar komt.”