Huistra heeft veel over voor de bank van Oranje

THESSALONIKI, 3 DEC. Als Pieter Huistra zich beschikbaar stelt voor het Nederlands elftal kent hij de consequentie: dan moet hij minimaal twee wedstrijden bij zijn werkgever Glasgow Rangers op de reservebank zitten. Manager Walter Smith heeft een broertje dood aan spelers die hij moet missen bij een van de vele midweekse wedstrijden. De frêle linksbuiten ziet het niet als een straf, maar leuk is anders. “De Rus Michailitsjenko neemt morgen in de topper tegen Aberdeen mijn plaats in. En ik moet maar zorgen dat ik niet langdurig op de bank kom te zitten. Meestal grijp ik m'n kans weer als Michailitsjenko en Kuznetsov worden opgeroepen voor het nationale team van de Sovjets. Zij ondergaan dan dezelfde behandeling van Smith.”

Het moet bondscoach Rinus Michels deugd doen dat hij over een speler kan beschikken die er zoveel voor over heeft om bij de selectie van het Nederlands elftal te zitten. Temeer daar Huistra sinds de interland tegen de Portugezen niet meer is verzekerd van een basisplaats. Hij werd toen opgeofferd aan een behoudender concept. Ook morgen, wanneer in Thessaloniki tegen de Grieken de kwalificatie voor het EK op het spel staat, blijft Huistra vermoedelijk buiten de ploeg. Maar het Oranje-hart van de speler die anderhalf jaar geleden van FC Twente naar de Schotse competitie verhuisde, zit op de goede plaats.

Ongetwijfeld ook met het oog op het naderende EK. “Ik vind het al een eer om bij de beste zestien te horen”, klinkt het bijna ouderwets. “Bovendien is het voor mij belangrijk om contact te houden met het Nederlandse voetbal. Het Schotse voetbal is tactisch toch een beetje naïef. Jammer dat ik er nu naast sta in Oranje. Ik ben al weken in vorm. In het weekeinde voor de interland tegen Portugal hebben de vedetten van het team (Gullit, Van Basten, Ronald Koeman, red.) aan Michels gevraagd meer zekerheden in te bouwen. Toen ik dat hoorde wist ik dat het mijn plaats zou kosten. Ofschoon niemand in Nederland weet hoe ik me in de Schotse competitie heb ontwikkeld. Ik zie mezelf niet meer als een linksbuiten, maar een aanvallende middenvelder die in staat is mee te verdedigen en op de vleugel lange afstanden kan overbruggen. Ik ben fysiek sterker geworden; drie kilo aangekomen. En dat zijn toch voornamelijk spieren. In de Schotse competitie loop je constant op de toppen van je tenen. Ze zetten mij nu niet meer met een schouderduw van de bal af.”

Het is niet voor niets dat Huistra de gedoodverfde international voor de jaren negentig, Bryan Roy, vooralsnog uit de selectie van Oranje houdt. De Fries, die op 16 november 1988 in de oefenwedstrijd tegen Italië zijn debuut maakte in het nationale team, begint zich na een aanloopperiode van kwakkelen steeds meer thuis te voelen in het Ibrox-Park van Glasgow Rangers.

Hij heeft nu al net zoveel wedstrijdminuten gespeeld als in het hele vorige seizoen. En hij maakte al vier goals tegen zes in het afgelopen jaar. “Het was in mijn voordeel dat Mark Walters naar Liverpool vertrok”, legt Huistra uit. “Hij was mijn concurrent in het elftal. Ik speel nu heel goed samen met David Robinson die van Aberdeen is overgekomen. Hij sprint mij vaak voorbij en dan kan ik hem in de diepte aanspelen. Vorig jaar was de rechterkant het gevaarlijkste bij ons, nu lopen de aanvallen heel veel over links. De manager klaagt echter nog over m'n slechte voorzet. Maar dat heeft meer met de bal (van het merk Mitra, red.) te maken dan met mijn techniek. Er zit geen gevoel in dat ding.”

Huistra vindt dat hij bij de beste club van Schotland is terecht gekomen. “Glasgow Rangers heeft het duidelijk beter gedaan dan bijvoorbeeld stadgenoot Celtic. Die club heeft grote schulden en het stadion staat op instorten. Celtic heeft nog steeds zes directeuren die zoveel geld moeten verdienen dat er voor investeringen niets overblijft. De Rangers hebben er in het seizoen '84-'85 goed aangedaan de aandelen van de club te verkopen. Onder Graeme Souness zaten er aanvankelijk thuis ook niet meer dan achtduizend toeschouwers. Maar dat zijn er nu gemiddeld 38.000. En als de verbouwing van het stadion over twee weken is voltooid, kun je ervan op aan dat we vanaf die dag elke week gemiddeld 48.000 bezoekers trekken. Een aandeel Rangers is in de loop der jaren dan ook gestegen van 20 pence naar 1 pond 10.”

In de laatste vier jaar behaalde Glasgow Rangers in Schotland drie titels. Dat verhoogde de toch al grote populariteit van de club in het noorden van Groot-Brittannië enorm. “Als wij uitspelen dan is de helft van het stadion ook nog gevuld met supporters van ons. We hebben fans in Australië en Zuid-Afrika. De supportersschare is verdeeld in honderden groepen. Elke ploeg koopt een bus en rijdt daarmee het land door. De spelers bezoeken tenminste tien keer per jaar zo'n supportersclub. Dan word je uitgenodigd voor een dinner-dance. Dat is een feestavond waarop ze de speler van het jaar huldigen, protestantse liederen zingen en natuurlijk niet vergeten het glas te heffen.”

In Schotland wordt Huistra voortdurend op straat aangesproken, steken wildvreemde mensen hem een hart onder de riem of leveren ze kritiek op zijn speelwijze. Maar als hij eenmaal op Schiphol is geland vertoeft hij plotseling in de volstrekte anonimiteit. “Dan zit je in de trein en niemand herkent je. Mocht iemand ineens toch een bekende voetballer in je zien dan begint hij of zij plotseling te fluisteren. Dat is typisch Nederlands. In Schotland heerst toch een heel andere atmosfeer. Daarom zou ik het ook leuk vinden als mijn contract aan het einde van het seizoen weer met twee jaar wordt verlengd. Maar ik heb er een beetje een hard hoofd in. De voorzitter en de manager zijn desperate over het feit dat we de laatste acht van het Europa Cup I-toernooi niet hebben gehaald. Dat moet in hun ogen volgend jaar echt wel gebeuren. Maar er mogen vanaf 1992 nog maar vier buitenlanders meespelen. Het kan dus zijn dat ze op zoek gaan naar sterke Schotse spelers en dat zou dan ten koste gaan van mij.”

Huistra is nu al geïnteresseerd in elke aanbieding van een Nederlandse topclub. Hij schat zijn marktwaarde tenminste op drie miljoen gulden. Terwijl de Rangers hem anderhalf jaar geleden voor een miljoen gulden overnamen van FC Twente. De Enschedese club vroeg een jaar eerder nog drie miljoen aan PSV voor de sierlijke voetballer. Dat vond men in Eindhoven te veel geld. “Twente heeft zich toen door zijn halsstarrige houding voor een miljoen gulden in de vingers gesneden. Ik denk niet dat PSV en Ajax nu nog op mij zitten te wachten. Want als je over gegadigden praat dan gaat het toch om die twee clubs. Wat ik bij Twente verdiende aan brutosalaris pakken ze bij PSV en Ajax al aan kampioenspremie”, besluit Huistra, die in januari hoopt te weten waar hij in Glasgow aan toe is.

    • Erik Oudshoorn