HSA: 700 banen weg; malaise op defensiemarkt

HENGELO, 3 DEC. Hollandse Signaal Apparaten wil volgend jaar 700 van de 3980 banen in Nederland schrappen. Op termijn verdwijnen mogelijk nog eens 515 banen bij het bedrijf.

Dit heeft de directie van HSA vanmiddag bekendgemaakt. De grootste klappen vallen bij de hoofdvestiging in Hengelo, waar 667 van de 3070 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. In Apeldoorn worden 20 van de 162 arbeidsplaatsen geschrapt. De vestigingen in Huizen, Den Haag en Eindhoven leveren samen 13 arbeidsplaatsen in. Vorige week verkocht HSA de vestiging in Gronau verkocht, waar 220 mensen werken.

Directie-voorzitter E.A. van Amerongen van HSA zegt dat de continuïteit van twee HSA-vestigingen op het spel staat als niet twee belangrijke orders van respectievelijk Schiphol en de Nederlandse landmacht worden verworven. Het gaat om de vestiging in Huizen (212 werknemers), die dingt naar de order voor Combat Net Radio's van de Landmacht, en om de vestiging in Apeldoorn die aast op de opdracht voor het Airtraffic Control System van Schiphol. Als dit niet lukt vallen in Apeldoorn nog eens 142 arbeidsplaatsen weg, aldus Van Amerongen.

Ook de continuiteit van de vestiging in Den Haag blijkt onder druk te staan. De directie van het Haagse bedrijf, waar 161 mensen werken en waar "powersupply's' voor defensie-apparatuur worden gemaakt, denkt dat ze nieuwe markten voor de produkten kan vinden. Van Amerongen stelde vanmiddag dat de hoofddirectie daaraan twijfelt. Den Haag mag in 1992 "bewijzen' dat het de veronderstelling waar kan maken. Lukt dat niet, dan zal ook de Haagse vestiging gesloten worden en zullen de activiteiten ervan in Hengelo worden geïntegreerd.

Van Amerongen liet vanmiddag weten dat de reorganisatie onvermijdelijk is, gezien de wereldwijde slechte situatie in de defensie-industrie. HSA, onderdeel van Thomson CSF, zal echter, zo kondigde hij ook aan, voornamelijk actief blijven in deze branche. De onderneming wil de reorganisaties nog het komend jaar uitvoeren om zo snel mogelijk te kunnen werken aan de hernieuwde opbouw van het bedrijf. Van Amerongen: “We willen het bedrijf niet drie, vier jaar lang in de problemen houden”.

De vakbonden en de centrale ondernemingsraad zijn gisteravond ingelicht over de voorgestelde reorganisatie. De werknemers zijn vandaag door de directie op de hoogte gesteld. HSA had in 1990 een omzet van 937,4 miljoen gulden. Er werd een verlies geleden van 84,3 miljoen gulden.