Heldenplatz kandidaat voor toneelprijzen

AMSTERDAM, 3 DEC. De acteur André van den Heuvel en de actrice Anne-Wil Blankers zijn in de eerste nominatieronde van dit seizoen voorgedragen voor de belangrijkste toneelprijzen van ons land, de Louis d'Or en de Theo d'Or. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) draagt in drie nominatierondes kandidaten voor, waarna de definitieve winnaars tijdens het jaarlijkse Theater Festival worden aangewezen. Het Festival opent het nieuwe toneelseizoen in september.

De Louis d'Or is bestemd voor de beste mannelijke hoofdrol, de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De jury van de VSCD heeft de acteurs voorgedragen vanwege hun rollen in Thomas Bernhards stuk Heldenplatz, dat dit najaar in de regie van Leonard Frank uitgebracht werd door het Nationale Toneel. André van den Heuvel speelt in het stuk de rol van Professor Robert Schuster, Blankers de rol van de huishoudster Mevrouw Zittel. Vorige week werd de laatste voorstelling gespeeld. Volgens een woordvoerder van het Nationale Toneel wordt Franks enscenering mogelijkerwijs volgend seizoen opnieuw uitgebracht.

Kandidaat voor de Colombina (voor de beste vrouwelijke bijrol) is Tania van der Sanden die "haar zus' speelde in Roberto Zucco van Bernard-Marie Koltès, in de regie van Lidwien Roothaan bij Toneelgroep Amsterdam-Carrousel. Voor de Prosceniumprijs (voor de beste produktie) zijn er twee nominaties. Kandidaten zijn de Groep De Blauwe Maandag Compagnie voor Wilde Lea, in de regie van Luk Perceval, en Paul Muller, voor zijn organisatie van een reeks van lunchvoorstellingen in de foyer van de Stadsschouwburg in Amsterdam, in samenwerking met de Nos-televisie. De jury van de VSCD bestaat dit jaar uit Hans van den Bergh, Heika Breebaart, Menso Carpentier Alting, Frans Niemeijer, Frans Roth, Gislebert Thierens, Loes van Toorn, Eric van der Velden en Sjouke Zijlstra.