HCS verkoopt bedrijf Savin in Canada

ROTTERDAM, 3 DEC. Het noodlijdende automatiserings- en distributieconcern HCS Technology in Den Bosch heeft maanden later dan de directie had verwacht dochteronderneming Savin Canada (distributeur van kopieermachtines) kunnen verkopen. Volgens de registeraccountant van HCS was de verkoop van dit onderdeel van essentiëel belang voor de continuteit van Savin en daarmee van HCS zelf.

De directie van HCS heeft aangegeven dat de opbrengst van Savin Canada noodzakelijk was om de overkoepelende organisatie in Noord-Amerika, Savin Amerika, niet failliet te laten gaan. En een faillissement van Savin Amerika zou HCS ten gronde richten. HCS heeft Savin voor 62,5 miljoen gulden in de boeken staan. Wanneer Savin failliet gaat, zou HCS dit bedrag in een klap moeten afschrijven en dat bedrag heeft HCS niet. HCS heeft volgens de laatste emissieprospectus een eigen vermogen van 29 miljoen gulden.

HCS heeft de Canadese Savin-dochter verkocht aan de Britse concurrent Gestetner. De Britten hebben, volgens Savin, 16 miljoen Canadese dollars (een kleine 27 miljoen gulden) betaald voor de aankoop.

HCS heeft gezegd dat, om de Savin-organisatie in de VS open te houden en te saneren, “minimaal 15 miljoen Amerikaanse dollar” (omgerekend 27 miljoen gulden) nodig is, bijna hetzelfde bedrag als Savin Canada heeft opgebracht.

In het prospectus dat HCS in oktober heeft uitgebracht, staat dat de opbrengst van de verkoop van het Canadese Savin voldoende moest zijn om te voorzien in de minimale liquiditeitsbehoefte van de totale Savin-groep in het lopende boekjaar.

Huisbankier ABN-Amro heeft HCS moeten bijspringen om de financiering te verzorgen die nodig was geworden doordat de verkoop vertraging opliep. Volgens HCS is een brugfinanciering van 5 miljoen gulden verleend.

HCS heeft de helft van de verkoopsom direct moeten afstaan aan ABN Amro. Gestetner neemt de schuldverplichtingen van Savin Canada over. Voordat de transactie definitief wordt, moet uiterlijk 17 december aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moeten ABN Amro en HCS het pandrecht op aandelen van de Canadese Savin opgeven en moeten de aandeelhouders van Savin én Gestener met de voorwaarden akkoord gaan, evenals de Canadese beursautoriteiten.

Gestetner en Savin importeren beide kopieermachines van het Japanse merk Ricoh. Met de desinvestering worden de schulden van Savin afbetaald aan Ricoh, terwijl garanties die HCS daarvoor heeft afgegeven, komen te vervallen.

Savin leed over de eerste drie kwartalen van 1991 een verlies van ruim 31 miljoen dollar, terwijl zij vorig jaar over die periode een winst van 517.000 dollar boekte. De omzet zakte van 280 tot 241 miljoen dollar.

HCS noteerde over de eerste helft van 1991 een verlies van 125 miljoen gulden op een omzet van 522 miljoen gulden.