Fokker boekt eerste militaire orders voor F 50

ROTTERDAM, 3 DEC. Vliegtuigfabrikant Fokker heeft de afgelopen maand orders geboekt voor 14 toestellen van het type Fokker 50. Daar zitten voor het eerst ook militaire versies bij. De toestellen vertegenwoordigen een waarde van tussen de 600 miljoen en 1 miljard gulden.

Analisten zien in de nieuwe orderontvangst een aanwijzing dat Fokker erin zal slagen om te ontkomen aan het produceren van zogeheten "white tails', vliegtuigen die van lopende band komen maar waarvoor nog geen koper is gevonden.

Het aandeel Fokker opende vanochtend vier dubbeltjes hoger op 27,20 gulden, maar moest in de loop van de ochtend weer terrein prijsgeven.

Inclusief de nieuwe bestellingen is het orderbestand van de Fokker 50 over dit jaar op 27 gekomen. Daarnaast zijn acht opties afgegeven. Een woordvoerder van Fokker zei vanochtend dat de komende weken nog enkele bestellingen worden verwacht.

Analisten maakten zich de afgelopen tijd steeds meer zorgen over het uitblijven van nieuwe orders. Fokker maakt per jaar 33 toestellen van het type Fokker 50. Zonder de nu aangekondigde orders zou de produktie medio volgend jaar moeten worden ingekrompen of zou Fokker vliegtuigen op voorraad moet produceren. “We kunnen nu weer anderhalf jaar produceren”, aldus de woordvoerder van Fokker.

Enkele afnemers van de vliegtuigen zijn Pelangi (Maleisië), Nakanihon (Japan), Austrian Airlines (Oostenrijk), de regering van Tanzania en Lufthansa Cityline (Duitsland). Andere klanten daarentegen stellen er geen prijs op als hun naam bekend wordt gemaakt. Het betreft afnemers van vliegtuigen die als VIP-toestellen worden gebruikt voor het vervoer van hoogwaardigheidsbekleders, of afnemers van toestellen voor militair en maritiem gebruik zoals transport en het uitvoeren van verkenningsvluchten. Dergelijke klanten zijn te vinden in onder andere het Verre Oosten (waar Fokker de Fokker 100 onder andere al levert aan Taiwan) en in Zuid-Amerika met zijn lange kustlijnen.

Pag 19:

Fokker: spoedig doorbraak in VS

De bestelling van militaire versies van de Fokker 50 door vreemde mogendheden is opmerkelijk, omdat de Fokker nog steeds in onderhandelingen is met de Nederlandse regering over levering van militaire toestellen.

Aanvankelijk ging het daarbij om de Fokker 100, maar nu richten de onderhandelingen zich op de Fokker 50. De Nederlandse luchtmacht vliegt nu nog met de F27, de voorganger van de Fokker 50. Er zijn nog ongeveer 600 F27's operationeel in de wereld; meer dan de helft daarvan betreft militaire en VIP-toestellen.

Een Fokker 50 kost in de standaarduitvoering ruim 22,2 miljoen dollar. Maar vliegtuigen die volgens specifieke wensen van regeringen zijn ingericht, zoals bij de nieuwe orders het geval is, zijn een stuk duurder. Een analist zegt daarom desgevraagd dat hij niet gelooft dat Fokker vliegtuigen in de aanbieding heeft gedaan om de orderportefeuille vol te krijgen.

Tot dusver is Fokker er nog niet ingeslaagd om de Fokker 50 in de Verenigde Staten te verkopen. Maar volgens de woordvoerder van Fokker is een doorbraak op die markt, die van groot belang zou zijn voor het bedrijf, slechts een kwestie van tijd. “Voor 1 juli van volgend jaar zullen wij een substantiële order aankondigen”, zegt hij.

De luchtvaartindustrie in de hele wereld ondervindt hinder van recessieverschijnselen. “Het gaat in de luchtvaartindustrie op dit moment niet zo goed. Daarom is het zo positief dat Fokker nu met dit nieuws komt. Fokker werd steeds meer als een probleemgeval gezien, maar aan dat imago weten ze nu te ontsnappen”, aldus een beursanalist.