Erich Honecker

SANTIAGO, 3 DEC. Enkele Chileense politici van linkse signatuur hebben in een petitie aan de regering gevraagd om de voormalige Oostduitse leider Erich Honecker tijdelijk toe te laten in Chili, “als dank voor de gastvrijheid die duizenden Chileense ballingen in de DDR hebben genoten” na de coup tegen president Allende in 1973.

De Chileense regering heeft het verzoek geweigerd. “Wanneer Honecker Chili zonder geldig paspoort van Bonn bezoekt, wordt hij waarschijnlijk gearresteerd en uitgeleverd aan Duitsland”, aldus de Chileense waarnemend minister van buitenlandse zaken Edmundo Vargas gisteren. Honecker (79), die naar verluidt ernstig ziek is, verblijft sinds maart van dit jaar in de Sovjet-Unie en zou tijdens Kerstmis zijn dochter Sonja in Chili willen bezoeken. Zij is getrouwd met de Chileense historicus en politicus Roberto Yanez, die tijdens de Pinochet-jaren in ballingschap in Oost-Berlijn woonde. Duitsland heeft de Sovjet-Unie om Honeckers uitlevering gevraagd. Hij zou terecht moeten staan omdat hij de grenspolitie het bevel gegeven zou hebben te schieten op vluchtelingen uit de toenmalige DDR. (Reuter)