Brouwer dingt naar burgemeesterschap

DEN HAAG, 3 DEC. Het Tweede-Kamerlid I. Brouwer (Groen Links) heeft gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Zaanstad. Dat heeft de Groen-Linksfractie vanochtend bevestigd.

Ook het D66-Kamerlid J. Kohnstamm wordt genoemd als belangstellende voor de post, die is vrij gekomen doordat de vorige burgemeester H.G. Ouwerkerk (PvdA) kort geleden burgemeester van Groningen werd. Kohnstamm wil geen commentaar geven: “Het is een geheime procedure. Wie lekt is strafbaar. Zo simpel ligt het.”

Brouwer is sinds 1989 Kamerlid voor Groen Links, als enige van CPN-huize. Van 1981 tot 1986 was zij Kamerlid voor de CPN. Als zij over een paar maanden benoemd zou worden wordt zij het tweede Kamerlid van Groen-Links dat voortijdig de Kamer verlaat. Eerder verliet A. van Es de Kamer. De huidige fractievoorzitter R. Beckers heeft te kennen gegegeven bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker meer te willen zijn. Brouwer werd gezien als een mogelijke opvolger, maar haar communistische verleden riep veel weerstanden op in Groen Links, waarin PPR, PSP, CPN en EVP in 1989 samengingen. Met haar huidige kandidatuur voor het Zaanse burgemeesterschap neemt zij afstand van die mogelijke opvolging.

In de profielschets van de gemeenteraad van Zaanstad, een stad met 130.000 inwoners, wordt een voorkeur voor een vrouwelijke kandidaat uitgesproken. Gevraagd wordt een kandidaat met aantoonbare ervaring in lokaal of provinciaal bestuur en met "een gemakkelijke entree' bij de provinciale en rijksoverheid. Ook moet de nieuwe burgemeester affiniteit hebben met “een directe wijze van benadering waarbij formele verhoudingen van ondergeschikt belang zijn”. De politieke kleur wordt van minder belang geacht.