BOERENKOOL MET ZURE BOMMEN

Er zijn van die prozaïsche gedachten die zich koppig vastzetten in het bewustzijn. Zo spookt in mijn hoofd al enige tijd de vraag waarom het ooit gebruik was een scheutje azijn door de boerenkool te roeren. Misschien heeft het te maken met de chemische eigenschappen van azijnzuur (die bijvoorbeeld worden uitgebuit ten behoeve van kleurbehoud bij het koken van rode kool). Of misschien met de zo goed bij boerenkool passende zuursmaak: potjes mosterd en piccalilly staan in het doorsnee huishouden immers niet voor niets op tafel als er stamppot wordt gegeten.

In een ingeving roerde ik onlangs stukjes augurk door de stamppot van boerenkool. Heerlijk, maar niet nieuw onder de zon, zo hielp mijn 84-jarige buurman mij uit de droom. Azijn, nee, dat was onbekend in het notarissengezin waarin hij opgroeide, maar zijn vader snipperde wel zes augurkjes over de boerenkool.

Voor 4 personen:

1 1-4 - 1 1-2 kilo aardappelen 600-700 gram gesneden boerenkool zout, peper 2 deciliter hete melk of kookvocht 8 augurken (of 2 zure bommen)

Schil en was de aardappelen, snijd ze in vieren en kook ze samen met de boerenkool en wat zout in 25-30 minuten gaar. Giet het kookvocht af, stamp de aardappelen fijn. Roer de kool met een scheutje hete melk of kookvocht en desgewenst een klontje boter door de aardappelen. Breng de stamppot op smaak met gesnipperde augurken, zout, peper en eventueel een scheutje vocht uit het potje augurken.

    • Annelène van Eijndhoven