Amerikaan in Beiroet vrijgelaten

BEIROET, 3 DEC. Ontvoerders in Libanon hebben vandaag opnieuw een Amerikaanse gijzelaar vrijgelaten, aldus veiligheidskringen in Beiroet. Na Joseph Cicippio, die gisteren vrijkwam na de vrijlating door Israel van 25 Libanese gevangenen, herkreeg nu Alann Steen (52) zijn vrijheid. Steen, een hoogleraar aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, werd in januari '87 in Beiroet ontvoerd.

De Islamitische Jihad voor de Bevrijding van Palestina had eerder op de dag al laten weten dat Steen zou vrijkomen in het kader van een zaterdag door bemiddeling van de Verenigde Naties tot stand gekomen overeenkomst. Volgens de groep is een van de bepalingen daarvan dat allereerst de Westerse gijzelaars in vrijheid worden gesteld. Er zijn nu nog twee Duitsers en een Amerikaan, de journalist Terry Anderson, in handen van Libanese ontvoerders. Volgens het Iraanse persbureau IRNA komt Anderson, die in maart 1985 werd ontvoerd, nog deze week vrij. Voorts heeft Israel nog circa 200 Arabische gevangenen in handen met als belangrijkste de shi'itische sjeik Obeid, die in 1989 uit zijn woning in Zuid-Libanon werd ontvoerd.

Cicippio, die tijdens zijn gevangenschap door de Organisatie van Revolutionaire Gerechtigheid met de dood werd bedreigd na Israels ontvoering van sjeik Obeid, onthulde gisteren op een persconferentie in Damascus dat hij onlangs in een Libanees ziekenhuis een maagoperatie had ondergaan.

Pag 4:

Cicippio voelt zich reusenachtig

Cicippio (61) zei verder de afgelopen vijf jaar over radio noch kranten te hebben beschikt, in tegenstelling tot gijzelaars van andere facties. Hij zou “alles helemaal overnieuw moeten leren”.

Later vloog hij naar Duitsland, waar hij op de Amerikaanse luchtmachtbasis Rhein-Main een medische keuring ondergaat. Bij zijn aankomst zei hij zich “reusachtig” te voelen. De artsen zeiden in een eerste reactie dat hij geen spoedeisende medische problemen had, maar verwanten vonden dat hij er slecht uitzag en veel gewicht had verloren.

De Israelische gijzelaars-onderhandelaar Uri Lubrani zei vandaag dat sjeik Obeid pas zal vrijkomen als zes in Libanon vermiste Israelische militairen terug zijn, levend dan wel hun resten. Van twee is zeker dat ze dood zijn, van nog drie wordt dat vermoed en een, de navigator Ron Arad, zou nog leven.

Lubrani zei ook dat Israel in dat geval bereid zou zijn van vergelding tegen Arabische guerrillastrijders af te zien. Radio Teheran meldde gisteren dat Westerse regeringen in het kader van de door de VN bereikte regeling van de gijzelaarskwestie hadden beloofd de ontvoerders vrijuit te laten gaan.

De Iraanse ambassadeur in Dutisland, Hossein Mousavian, zei vandaag in een radio-vraaggesprek te hopen dat de twee Duitse gijzelaars ook snel vrijkomen, Maar hij zei dat de Iraanse autoriteiten, die goede relaties met shi'itische groepen in Libanon onderhouden, daartoe geen vaste garanties hebben gekregen. De ontvoerders van de twee Duitsers eisen de vrijaling uit Duitse gevangenschap van twee wegens moord, luchtpiraterij en ontvoering veroordeelde broers, Ali en Abbas Hamadi. De Duitse regering zegt de twee niet te willen vrijlaten. (Reuter, AP, UPI, AFP)