Ahold boekt in Nederland beduidend lager bedrijfsresultaat

ROTTERDAM, 3 DEC. Het bedrijfsresultaat van Ahold in Nederland (onder meer Albert Heijn) is in het derde kwartaal met 10 procent gedaald tot 42 miljoen gulden. Het is de eerste duidelijke daling in vele jaren.

Dank zij betere resultaten in de Verenigde Staten steeg de totale netto winst van het detailhandelsconcern in deze periode met 10,8 procent tot 62,9 miljoen gulden. Daarmee komt de winst in de eerste drie kwartalen van dit jaar uit op 203,7 miljoen, een stijging van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1990.

Dit heeft Ahold gisteren bekendgemaakt. De effectenbeurs reageerde gisteren nauwelijks op de cijfers. De koers van het aandeel Ahold daalde, conform de marktontwikkeling, met 1,80 gulden tot 78,70 bij sluiting. Vanmorgen opende het aandeel vier dubbeltjes hoger, waarna de koers rond dit niveau bleef zweven.

Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 28 procent tot 112 miljoen gulden. De omzet ging met ruim 25 procent omhoog tot bijna 5 miljard. Ahold handhaaft de verwachting dat het resultaat over 1991 boven het niveau van 1990 zal liggen.

In Nederland kwam de winstmarge onder druk te staan als gevolg van felle prijsconcurrentie. Hogere loonkosten konden niet worden gecompenseerd door hogere prijzen, aldus Ahold. Behalve de verhevigde concurrentie werd de terugval in het bedrijfsresultaat in Nederland ook veroorzaakt door tegenvallende resultaten bij Ahold Grootverbruik dat op het ogenblik wordt gereorganiseerd.

Albert Heijn, de belangrijkste activiteit van Ahold in Nederland, kon zijn marktpositie “iets” versterken. In Nederland heeft het winkelbedrijf een marktaandeel van ruim 25 procent. Ahold-deelneming Schuitema controleert ongeveer 9,4 procent van de markt.

De winstgroei in het derde kwartaal werd veroorzaakt door de sterke stijging van het bedrijfsresultaat van de Amerikaanse supermarktketens BI-LO, Giant Food Stores en First National Supermarket. Het bedrijfsresultaat in de VS steeg met 56,6 procent tot 36 miljoen dollar. Exclusief de op 27 maart verworven supermarktketen Tops Markets zou het bedrijfsresultaat met ongeveer 17 procent zijn toegenomen. De omzet ging omhoog met 24,3 procent tot 4,18 miljard dollar.