Wisselvallige Van der Velde besluit Australian Open met een topronde

MELBOURNE, 2 DEC. Op de slotdag van het de open Australische golfkampioenschap heeft Chris van der Velde laten zien waarom hij recht had op de uitnodiging voor Melbourne. De sterk gestarte Nederlander maakte, na twee uiterst zwakke dagen, het evenement af met een ronde van 67. Alleen de Zweed Lanner en de Amerikaan Rinker slaagden er gedurende de vier dagen van het kampioenschap in die prestatie te evenaren.

Desondanks eindigde Van der Velde in de achterhoede. Het toernooi werd gewonnen door de Australiër Wayne Riley met 285 slagen. Hij had één slag minder nodig dan de verrassende negentien-jarige amateur Robert Allenby, die een ton prijzengeld aan zijn neus zag voorbijgaan. Riley nestelde zich pas op de slotdag op de eerste plaats, nadat favorieten als Roger Davies en Steven Richardson het op het beslissende moment lieten afweten. Riley rondde het toernooi af met een rondgang van drie onder par.

Van der Velde was opgetogen over zijn laatste dag. De Nederlander was het evenement op de Royal Melbourne begonnen met 70, twee onder par, waarmee hij een toppositie bezette. Die raakte hij vrijdag en zaterdag kwijt. Van der Velde kende vele zwakke momenten, verloor door vermoeidheid zijn concentratie en zijn plaats in de bovenste helft van de ranglijst. Met 82 en 81 slagen verprutste hij zijn mooie startscore.

Gisteren kwam hij in alle vroegte ontspannen de baan op. De druk na de eerste dag was verdwenen. Zijn laatste ronde van vijf onder par maakte veel van de geleden ellende weer goed. Hij liet vier birdies, één eagle en slechts één bogey (op de tiende hole) noteren.

“Dit is een goede les geweest”, gaf de professional aan. Ik heb op de eerste en laatste dag laten zien met de wereldtop mee te kunnen. Ik moet alleen constanter worden. Mijn spel is nu nog te onstabiel.” Met 300 slagen eindigde de golfer als 42ste.

Van der Velde speelt volgende week nog een toernooi in Sydney om vervolgens een maand in Florida bij te komen. “Sinds de Heineken Open heb ik slechts een week rust gehad. Ik heb een paar intensieve maanden achter de rug. Mijn laatste prestatie geeft aan, dat ik op de goede weg ben.”

De Japanner Naomichi Ozaki heeft gisteren het Casio World Open gewonnen op het terrein van de Ibusuki Golf Club in Zuid-Japan. Hij maakte een laatste ronde van 68, vier onder par. Daarmee liep hij een slag verder uit op zijn naaste belager Hajime Meshiai. De overwinning leverde Ozaki 140 miljoen yen op, ruim een miljoen dollar. (ANP-Reuter)