Voorspeld verlies van 1 mld; Pirelli slaagt niet in inlijving van Continental

ROME, 2 DEC. De poging van de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli om de Duitse concurrent Continental over te nemen is mislukt. Dat heeft Leopoldo Pirelli, president van het bedrijf, afgelopen weekend bekendgemaakt.

Het niet doorgaan van de fusie betekent voor Pirelli een strop van 350 miljard lire, ongeveer 530 miljoen gulden.

Met de mededeling van Pirelli wordt een streep gezet onder een fel en soms bitter gevecht dat veertien maanden heeft geduurd. Leopoldo Pirelli zei: “In de zakenwereld is niets definitief” maar voorlopig “zijn alle onderhandelingen beëindigd.”

Pirelli maakte in september 1990 bekend dat het met een aantal bondgenoten een akkoord had gesloten dat overname van Continental mogelijk maakte. Continental en Pirelli zijn respectievelijk de vierde en de vijfde bandenfabrikant ter wereld. Volgens Pirelli zou samenwerking de twee bedrijven beter in staat stellen de concurrentie met Michelin, Goodyear en Bridgestone aan te gaan, de drie grootste bandenfabrikanten.

Continental heeft zich van het begin af aan fel verzet tegen de overnamepoging van Pirelli. Ook toen later bij beide bedrijven een wijziging aan de top werd doorgevoerd om het klimaat te verbeteren, bleek het moeilijk tot overeenstemming te komen. De inzet van de gesprekken gingen van een overname naar een vergaande en langdurige vorm van samenwerking, maar ook hierover kon geen overeenstemming worden bereikt.

Het mislukken van de onderhandelingen wordt in Italië gezien als een gevoelige nederlaag voor Pirelli, zowel in financiële termen als wat betreft het imago van het concern. Leopoldo Pirelli maakte bekend dat het Milanese bedrijf een akkoord had gesloten met bondgenoten die de overnamepoging steunden, dat op 30 november alle kosten die daarmee waren verbonden, zouden worden vergoed als de poging was mislukt. Omdat Continental het afzonderlijke aandeelhouders niet toestaat een belang van meer dan vijf procent te hebben, moest Pirelli een verbond sluiten met anderen voor zijn overnamepoging.

De kosten van de overnamepoging werden door Leopoldo Pirelli geraamd op 350 miljard lire. Voor de lopende operaties van het bedrijf wordt dit jaar een verlies voorspeld van 100 miljard lire (ruim 150 miljoen gulden). Bovendien zijn de kosten van een herstructureringsoperatie die volgend jaar moet worden voltooid, op de balans van dit jaar gezet.

Door deze drie factoren verwacht de holding Pirelli SpA dit jaar een verlies te lijden van 670 miljard lire, ruim één miljard gulden. Leopoldo Pirelli, die geruchten tegensprak dat hij zou aftreden, verwacht dat zijn groep volgend jaar weer winst maakt.

    • Marc Leijendekker