VN sturen gezant naar Oost-Timor

LISSABON, 2 DEC. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, stuurt een speciale afgezant naar Oost-Timor in verband met het bloedbad in de hoofdstad Dili van 12 november. Perez deed zijn aankondiging zaterdag na een ontmoeting met de Portugese president Soares.

Perez noemde het neerschieten door Indonesische militairen van Oosttimorezen een “onaanvaardbare daad van agressie en een misdaad die moet worden gestraft”. Volgens Indonesië kwamen bij het incident 19 mensen om het leven, maar critici van het bewind spreken van meer dan 100 slachtoffers. Australië gaat uit van 75 doden. De Australische regering beschuldigde Jakarta vandaag van het gebruik van “overdreven veel geweld” in Oost-Timor.

Perez zei ook dat de VN “de pogingen om een rechtvaardige oplossing te vinden” zullen voortzetten en dat de Oosttimorezen “het recht behouden zelf over hun toekomst te beslissen”. Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie, werd in 1976 door Indonesië ingelijfd. De Indonesische soevereiniteit is internationaal nooit erkend.

Een Indonesisch commissie is vorige week in Dili begonnen met een onderzoek naar de toedracht van het bloedbad. Een regeringswoordvoerder zei vandaag nog niets van de VN te hebben gehoord over een missie naar Oost-Timor. De gouverneur van Oost-Timor vreest dat een bezoek van VN-waarnemers leidt tot nieuwe onrust. Onduidelijk is nog wanneer de VN-afgezant zal vertrekken. (AP, Reuter)