Turkse regering-Demirel krijgt vertrouwen parlement

ATHENE, 2 DEC. Veertig dagen na de Turkse parlementsverkiezingen heeft de rechts-linkse coalitieregering onder de conservatief Süleyman Demirel (67) in het parlement bij geheime stemming het vertrouwen gekregen met 280 tegen 164 stemmen. Dit was 15 meer dan werd verwacht. De extra stemmen moeten afkomstig zijn van de uiterst rechtse Partij van Nationalistische Arbeid (PNA) onder kolonel buiten dienst Arparlan Türkes, die daarmee vermoedelijk wil laten blijken dat zij een onafhankelijke koers volgt van de rest van de oppositie.

De fascistisch georiënteerde PNA maakt officieel deel uit van de 62-koppige fractie van de fundamentalistisch-islamitische Welvaartspartij, waarmee zij voor de verkiezingen samenwerkte om over de kiesdeler van tien procent heen te komen. Naar verluidt wil zij echter weer op eigen benen gaan staan en wel onder een nieuwe naam, waarin de idee van de “Turks-islamitische synthese” wordt onderstreept. Zij zou daarbij samenwerking zoeken met onder anderen Aydin Menderes, zoon van de in 1961 opgehangen oud-premier Adnan Menderes, tot wiens val Türkes het jaar tevoren had bijgedragen.

De 88-koppige fractie van Demirels sociaal-democratische regeringspartner bleef wel intact. Een kwart daarvan wordt uitgemaakt door de sterk Koerdisch georiënteerde Partij voor Volksarbeid, die zich nu achter het regeringsprogramma heeft geschaard, waarin de Koerden veel nieuwe rechten worden beloofd. Oud-premier Mesud Yilmaz, nu oppositieleider aan het hoofd van de verslagen conservatieve Moederlandpartij, noemde dit programma tijdens het parlementaire debat “een haastig neergepende boodschappenlijst”.