Sukkelend Barcelona verliest Koeman door een rode kaart

ROTTERDAM, 2 DEC. Real Madrid heeft gisteravond twee records gebroken in de Spaanse competitie. Door de 5-1 zege in Barcelona tegen Espagnol werd én de zesde achtervolgende uitoverwinning geboekt én staat de club van technisch directeur Leo Beenhakker na twaalf wedstrijden op 23 punten. Real overtuigde tegen Espagnol, uitgerekend de club waartegen op competitieniveau het laatst, afgelopen april, werd verloren. Fernando Hierro, afgelopen woensdag in het UEFA-Cupduel tegen FC Tirol uit het veld gestuurd door de Nederlander Mario van der Ende, scoorde drie keer.

Barcelona, vijfde, staat inmiddels al acht punten achter op Real. De titelverdediger speelde 1-1 bij het pas gepromoveerde Albacete. De Bulgaar Stojtskov zorgde voor de enige treffer van Barcelona. Richard Witschge viel pas in de tweede helft in. Ronald Koeman werd vlak voor rust door arbiter Lopez Nieto uit het veld gestuurd. Hij tackelde de doorgebroken aanvaller Geli. Het door Guus Hiddink getrainde Valencia won met 1-0 van Tenerife en klom naar de gedeelde zesde plaats.

Bij de derby Inter-AC Milan werd aanvoerder Franco Baresi van laatstgenoemde club uit het veld gestuurd. Hij haalde in de 66ste minuut Stefano Desideri, bij Inter ingevallen voor Franco's broer Giuseppe, neer. Zes andere spelers werden geboekt. Bij de verwijdering van Baresi stond het al 1-1. AC Milan kwam ondanks de speler minder niet echt in gevaar. Het doelpunt dat Marco van Basten na een schitterende aanval in de negentiende minuut scoorde betekende zijn achtste doelpunt van het seizoen. Daarmee is de Nederlander topscorer in de Serie A. “Het was een wedstrijd voor mannen en niet voor jongens”, sprak AC Milan-trainer Fabio Capello. Juventus kwam door de 2-1 zege op AS Roma op één punt van koploper Milan. WK-topscorer Salvatore Scillaci zorgde voor één van de doelpunten, zijn tweede pas in deze competitie. Capello ziet nog vier kanshebbers voor de titel, zijn eigen ploeg en Juventus, maar ook Napoli en Inter.

Met Jan Wouters, met rugnummer acht, als corrigerende middenvelder is Bayern München er niet in geslaagd de eerste wedstrijd van de tweede helft van de competitie in de Bundesliga succesvol af te sluiten. Op eigen veld werd met 4-3 van Werder Bremen verloren. Ziege was weer libero bij Bayern. Wouters werkte hard en speelde niet onverdienstelijk. Bayern stond na een uur met 3-0 achter. De ploeg van trainer Lerby vocht daarna verbeten terug, maar slaagde er niet in de achterstand in zijn geheel weg te werken. Het betekende de vijfde thuisnederlaag van het seizoen voor de twaalfvoudige landskampioen die naar de twaalfde plaats op de ranglijst zakte.

Aan de kop van de Bundesliga kropen de clubs dichter bij elkaar. Herfstkampioen Eintracht Frankfurt gaf op eigen veld een punt weg aan Fortuna Düsseldorf (1-1) en werd achterhaald door Borussia Dortmund (1-0 tegen Karlsruhe) en VfB Stuttgart (2-0 tegen MSV Duisburg). Landskampioen Kaiserslautern (4-1 tegen Dynamo Dresden) volgt op één punt.