Sport en het slechte in de mens

Orkanen van geluid kunnen van de Kop in het stadion van Liverpool rollen. berucht en angstaanjagend is de "Hampden Roar in Glasgow. Tegenstanders van de thuisclub raken erdoor verlamd. De spelers van het Amerikaanse Daviscupteam weten sinds het afgelopen weekeinde waar het begrip chauvinisme zijn oorsprong heeft.

In het sportpaleis van Lyon zweepten chef d'equipe van de Franse tennisploeg Yannick Noah en zijn assistenten de toeschouwers zodanig op dat de umpire het publiek nauwelijks tot zwijgen kon brengen. Ook wanneer een speler wilde serveren. En geluid maken bij een concentratievergende actie als de bal opslaan, staat in tennis gelijk aan heiligschennis.

Hoofdscheidsrechter Fransson van de Daviscup-finale was gewaarschuwd voor de heksenketel in Lyon. In een vraaggesprek met l'Equipe benadrukte de ervaren Zweed, die in de eindstrijd van vorig jaar dezelfde functie bekleedde, vorige week dat de reglementen er in voorzien de ontvangende partij (Frankrijk in dit geval) te straffen wanneer het publiek de bezoekende spelers door middel van lawaai het spel onmogelijk probeert te maken. Fransson had nog nooit van deze regel gebruik hoeven te maken, zei hij. En ook gisteren tijdens de partij tussen de Fransman Forget en de Amerikaan Sampras voelde hij zich niet geroepen in te grijpen, hoewel daar toch alle reden toe leek.

In de Verenigde Staten is het onder supporters mode geworden tijdens American Football- en basketbalwedstrijden om het hardst spelers en scheidsrechters uit te schelden. In de National Football League is dit seizoen daarom de zogenoemde "noise-rule' ingevoerd. Hij dient ervoor de bezoekende spelers te beschermen tegen het lawaai dat bewust door supporters van de thuisclub wordt geproduceerd om communicatie tussen spelers onderling en tussen coach en spelers onmogelijk te maken. De scheidsrechters mogen nu ingrijpen en de thuisclub met "terreinverlies' bestraffen.

Uit een onderzoek van USA Today blijkt dat het verbale geweld in de stadions en hallen onrustbare vormen heeft aangenomen. Liefst 77 procent van bezoekers van sportevenementen zou zich schuldig hebben gemaakt aan beledigingen jegens scheidsrechters en spelers. De agressiefsten zijn te vinden bij ijshockeywedstrijden. 52 Procent van de ondervraagden gaf aan dat deze sport “het slechte in de mens” oproept. American Football volgt met 24 procent. En dan zijn er nog steeds mensen die menen dat sport verbroedert.

    • Guus van Holland