Spelletje Triviant wekt ergernis Kamerleden

DEN HAAG, 2 DEC. “Een koehandel met Kamerleden.” Zo noemt de woordvoerder van de CDA-fractie de gang van zaken rond de deelname van Tweede-Kamerleden aan de televisie-quiz "Triviant' van de TROS. Uitgenodigd voor het spelprogramma waren in eerste instantie afgevaardigden van D66 en CDA, maar in de studio's van de bv ID-TV waar het programma wordt opgenomen, verschenen vanmiddag de VVD-Kamerleden Jorritsma en Linschoten en hun collega's Brouwer en Willems van Groen Links.

Weken geleden werden CDA en D66 benaderd door de Amsterdamse maatschappij ID-TV. Ze zochten een man en een vrouw, de een wat ouder, de ander jonger, voor het spelletje "Triviant', waarin de deelnemers vragen over allerlei onderwerpen moeten beantwoorden. De CDA-fractie zag wel wat in de combinatie van de vijftiger Gualthérie van Weezel en de dertig jaar jongere Bijleveld. D66 koos voor de leden Eisma en Groenman, beiden net de vijftig gepasseerd.

Met het laatste duo was ID-TV het niet eens: de fractie kreeg te horen dat het niet doorging. Zonder dat dit aan D66 werd gemeld, werd de VVD benaderd. Voor de beoogde tegenspelers van D66 uit het CDA was dit reden hun medewerking in te trekken. Ook de PvdA liet weten medewerking te zullen weigeren, indien gevraagd.

De VVD ging wel op de uitnodiging in, tot woede van de CDA-woordvoerder: “De VVD-fractie laat haar kans liggen om eindelijk eens principieel te zijn.” Zijn VVD-collega, geïrriteerd: “Wel wat vreemd om dit uit de mond van een CDA'er te horen. Laten zij eerst maar eens politiek duidelijk zijn.” Groen Links reageert laconiek. Willems: “Hebben ze D66-kandidaten afgewezen? En hadden wij "principieel solidair' moeten zijn? Wij weten van niets.”

Volgens ID-TV berust alles op een misverstand. “We wedden altijd op meerdere paarden tegelijk”, zegt een medewerkster. Een ander voegt daar aan toe: “We waren het inderdaad niet eens met de keuze van personen door D66. Wij zijn tenslotte de programmamakers. Die mededeling is de fractie in het verkeerde keelgat geschoten. Maar we hebben nu dus inderdaad VVD en Groen Links. Ook leuk toch?” Het programma wordt op 13 december uitgezonden.