Schlesinger: "Europese centrale bank naar A'dam'

AMSTERDAM, 2 DEC. Helmut Schlesinger, de president van de Duitse Bundesbank, heeft Amsterdam getipt als de toekomstige standplaats voor de Europese centrale bank.

Schlesinger voorspelt dat de EG-leiders volgende week in Maastricht hun voorkeur voor Amsterdam zullen uitspreken. De Duitse bankpresident zegt dit vandaag in een interview met het Britse dagblad The Independent.

Amsterdam is volgens Schlesinger op dit moment samen met Frankfurt de enige overgebleven gegadigde om standplaats te worden van het Europese Monetaire Instituut (EMI) dat in het kader van de economische en monetaire eenwording van Europese Gemeenschap wordt opgericht als voorloper van de Europese centrale bank (ECB). De Europese regeringsleiders zouden evenwel de voorkeur geven aan een kleiner land dan Duitsland om de financiële instelling te huisvesten.

Mr. J.R. Steinhauser, directeur van Amsterdam Financial Centre - de organisatie die de positie van Amsterdam als financieel centrum in Europa wil versterken - reageerde vandaag verrast op de uitspraken van Schlesinger. “Ik hoop dat het helpt, maar ik heb geen zicht op de huidige discussie hierover. Tot nu toe zijn wij altijd second best geweest, na Frankfurt ”, aldus Steinhauser.

Naast Amsterdam en Frankfurt heeft ook Londen, ondanks de terughoudendheid van de Britse regering over toetreding tot de EMU, flink gelobbied voor de Europese centrale bank. Volgens Steinhauser is de kans dat Frankfurt of Londen als standplaats worden aangewezen beperkt. “Een keuze voor een van beide plaatsen zou het evenwicht tussen de twee grote financiële centra in Europa verstoren”, zegt de directeur.

Steinhauser noemt verder Luxemburg en Barcelona als “outsiders” in de race om de standplaats. Volgens Steinhauser is het niet ondenkbaar dat er volgende week nog geen definitieve beslissing valt. Als Amsterdam de ECB krijgt, zal het hoofdkantoor in het voormalige Amro-kantoor aan de Herengracht in Amsterdam worden gehuisvest.