Rode Khmer eist van de VN bescherming

BANGKOK, 2 DEC. De Cambodjaanse Rode Khmer heeft vandaag geëist dat de Verenigde Naties met onmiddellijke ingang 800 extra manschappen naar Phnom Penh sturen ter bescherming van zijn leiders. Vanaf januari zouden al enige duizenden VN-militairen naar Cambodja gaan, maar de Rode Khmer heeft een vervroeging van de operatie geëist.

De eis komt naar aanleiding van het incident met Rode Khmer-leider Khieu Samphan, die vorige week woensdag bij terugkeer in Cambodja werd belaagd door woedende Cambodjanen en bijna werd gelyncht. Khieu, die in het kader van de vredesoperatie van de VN in Phnom Penh zitting zou nemen in een overgangsregering, de Hoge Nationale Raad (SNC), vluchtte terug naar Thailand.

De eerste vergadering van de SNC op Cambodjaans grondgebied moest daarom worden uitgesteld. Morgen komt de SNC, waarin de vier Cambodjaanse partijen samenwerken, bijeen in de Thaise badplaats Pattaya.

De Rode Khmer heeft na het incident met Khieu Samphan de pro-Vietnamese Cambodjaanse regering Hun Sen ervan beschuldigd de inwoners van de hoofdstad te hebben aangezet tot het geweld. De radio van de Rode Khmer zei gisteren dat Vietnam de Cambodjaanse betogers had betaald. Hun Sen, die vandaag in Thailand aankwam voor de bijeenkomst van de SNC, ontkent de beschuldiging en heeft geen bezwaar tegen de bescherming van de Rode Khmer-leiders door VN-troepen.

Intussen zijn in het huis in Phnom Penh waar Khieu Samphan vorige week zijn intrek zou nemen documenten gevonden waaruit blijkt dat de Rode Khmer al zijn beslissingen nog steeds voorlegt aan Pol Pot, de vroegere heerser in Cambodja, die het leiderschap van zijn beweging tien jaar geleden officieel aan Khieu overdroeg. (AFP, AP, Reuter)