President Burkina Faso kan blijven

OUAGADOUGOU, 2 DEC. De gisteren gehouden presidentsverkiezingen in het Westafrikaanse land Burkina Faso zijn geëindigd in een overwinning voor de zittende president, Blaise Compaoré, de enige overgebleven kandidaat.

De oppositie had haar kandidaten teruggetrokken omdat ze geen toegang kregen tot de door de regering gecontroleerde media. In de tweede stad van het land, Bobo-Dioulasso, bestormden aanhangers van de oppositie ten minste tien kieslokalen, waarbij ze stembussen en kieslijsten in beslag namen. De oppositie eist dat in Burkina, waar in 1978 voor het laatst verkiezingen met meer dan een kandidaat plaatshadden, een premier de politieke macht krijgt en de president een ceremonieel staatshoofd wordt. Compaoré is hier tegen en zegt dat de democratie zijn loop zal hebben tijdens de parlementsverkiezingen, die voor 12 januari op de agenda staan. Kapitein Blaise Compaoré greep vier jaar geleden de macht in een staatsgreep tegen zijn wapenbroeder Thomas Sankara, die daarbij werd gedood. (AFP, AP)