Palestijnen nog niet naar VS om visum-probleem

AMMAN-TEL AVIV, 2 DEC. De Palestijnse delegatie naar het bilateraal vredesoverleg in Washington heeft haar vertrek vanochtend opgeschort wegens visumproblemen van haar adviseurs. Israel weigert intussen nog steeds op 4 december met het overleg te beginnen, zoals de Amerikaanse regering wenst.

De Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi bagatelliseerde de problemen vanochtend in Amman, vanwaaruit de delegatie vandaag naar Washington had zullen vertrekken. Zij ontkende dat de Amerikaanse regering een aantal adviseurs van de eigenlijke onderhandelingsdelegatie visa had geweigerd, zoals anderen meldden, maar sprak van een technisch probleem en voorspelde dat de delegatie morgen vertrekt. Het Jordaanse deel van de delegatie zou vandaag wel vertrekken.

Maar delegatielid Ghassan al-Khatib had een ander verhaal. “Het is een vuil zaakje”, zei hij. “Ze (de Amerikaanse autoriteiten) hadden beloofd ons dezelfde behandeling te geven als we in Madrid kregen. Om middernacht deelden ze ons echter mee dat er geen visa zouden zijn, behalven voor enkelen.” Khatib zei dat de Palestijnse onderhandelaars niet naar Washington gaan zolang hun adviseurs geen visa bezitten. Volgens delegatieleden is onder anderen Nabil Sha'ath, een adviseur van PLO-leider Yasser Arafat, en Ahmed Abdul Rahman, PLO-woordvoerder in Tunis, een visum geweigerd.

De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Margaret Tutwiler, maakte vorige week inderdaad duidelijk dat PLO-leden geen visum zouden krijgen. Nabil Sha'ath zei gisteren in Kairo dat een Amerikaanse weigering PLO-leden visa te verlenen “problematisch zou zijn”. (Reuter, AP, AFP) Onze correspondent Salomon Bouman voegt hieraan toe: Ondanks fel verzet van minister van buitenlandse zaken David Levy heeft de Israelische regering gisteren vastgehouden aan het eerder genomen besluit om op 4 december niet te verschijnen bij de openingszitting van de bilaterale vredesbesprekingen in Washington.

Premier Shamir achtte de verkregen Amerikaanse ophelderingen over onder andere het karakter van de onderhandelingen onvoldoende om het in Madrid begonnen vredesproces op 4 december in Washington voort te zetten. Hij houdt vast aan 9 december en geeft tijdgebrek voor grondige voorbereidingen op als reden voor het geëiste uitstel.

Levy is daarentegen van oordeel dat Shamir uit woede over zijn recente behandeling in Washington handelt en de noodzaak tot rationeel beleid uit het oog verliest. Levy wees er tijdens de wekelijke kabinetszitting op dat Israels gedrag onder andere tot grote spanningen met de VS leidt. De argumenten van Levy vonden echter geen gehoor bij Shamir en de overgrote meerderheid van de regering. Shamir verwacht dat er wel weer betere tijden zullen aanbreken voor begrip voor Israels onderhandelingsposities.

Nu ook de Palestijnen de voortzetting van het overleg in Washington lijken te boycotten krijgt Israels argument de onderhandelingen ergens in het Midden-Oosten, bij voorbeeld Cyprus, voort te zetten meer gewicht. Bovendien blijft Shamir in deze zenuwenoorlog met de VS over de voortzetting van het vredesoverleg dan niet alleen met de zwarte piet zitten. Dat zou een hele geruststelling zijn voor Amerikaanse joodse leiders, die Jeruzalem de afgelopen dagen onder zware druk hebben gezet wel op 4 december naar Washington te komen om onherstelbaar populariteitsverlies in de VS te voorkomen.