Onrust onder personeel TROS door voornemen radiodienst af te stoten

AMSTERDAM, 2 DEC. Bij het personeel van de TROS is onrust ontstaan over het afstoten van de radiodienst, wanneer die omroep commercieel wordt. Directeur C. Wolzak zei zaterdag in het TROS-radioprogramma "Kamerbreed' dat de vaste radio-medewerkers bij het nieuwe televisiestation kunnen werken.

Afscheid van radio is het gevolg van het commerciële televisiestation, waarmee de TROS per 1 oktober 1992 wil beginnen. Volgens Wolzak is het voor het hele bedrijf van belang prioriteit te geven aan televisie.

De TROS-directeur ziet alleen mogelijkheden voor radio als zijn omroep de beschikking krijgt over een ethernet. Wettelijk is het nog niet mogelijk dat de TROS ook uitzendmogelijkheden krijgt op een ethernet. Kabelradio is volgens Wolzak commercieel niet interessant, omdat daarmee de luisteraars via draagbare en auto-radio's niet kunnen worden bereikt.

Wolzak noemde de kans dat zijn omroep daadwerkelijk voor een commerciële opzet kiest groter dat vijftig procent. Een definitieve keuze wordt pas in februari of maart gemaakt. Die keuze is afhankelijk van de te verwachten reclame-opbrengsten en de plannen van andere omroepen.

Wolzak sprak berichten tegen als zou CLT-RTL één van de financiers voor de TROS zijn. Naar verluidt is de "belangrijke buitenlandse partner' waarmee de TROS in zee gaat de Duitse uitgever Bertelsmann. Het nieuwe station zal de naam van de TROS dragen.

Minister d'Ancona (WVC) neemt de plannen van de TROS heel serieus. Volgens haar is er in Nederland slechts ruimte voor twee commerciële binnenlandse netten. Ze noemde dit weekeinde in een radioprogramma de steeds terugkerende kritiek vanuit Hilversum op haar omroepbeleid “volstrekte onzin”.

Ze bestreed de opinie van met name VARA-voorzitter M. van Dam, dat ze geen richting geeft aan de ontwikkelingen bij de omroep: “In ons stelsel dienen de organisaties het zelf met elkaar eens te worden.” Ze constateerde dat in Hilversum voortdurend meningsverschillen zijn over een nieuwe zenderindeling en vond dat de omroepen maar eens “gewoon aan het werk” moesten gaan.

VARA-voorzitter M. van Dam noemt de verwijten van de minister van WVC “ridicuul”. Volgens Van Dam ligt de besluitvorming in Hilversum al maanden stil vanwege de onduidelijkheid van de politiek.