Nederlander krijgt relatief maar weinig medicijnen

UTRECHT, 2 DEC. Op alle honderd consulten bij een Nederlandse huisarts of specialist wordt in 56 gevallen een recept voorgeschreven. Dat is aanzienlijk lager dan in de rest van Europa. In het Verenigd Koninkrijk geldt een aantal van 74 op 100, in Spanje en Frankrijk 79 en in België en Italië respectievelijk 92 en 95.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die naar buiten zijn gebracht door de associatie van de farmaceutische industrie in Nederland (Nefarma).

Een Nederlander gebruikt jaarlijks voor 82 dollar aan geneesmiddelen, een Brit voor 77 dollar. Amerikanen gebruiken jaarlijks voor 158 dollar aan medicijnen, Italianen voor 168, Duitsers voor 148 en Fransen voor 186 dollar.

Volgens cijfers van het CBS is de prijs van geneesmiddelen het eerste halfjaar van 1991 met drie procentpunten gedaald. Gemeten vanaf 1985 zijn medicijnen nu 11,8 procent goedkoper, terwijl de kosten van medische zorg met 19,4 procent zijn gestegen.

De industrie verklaart die daling uit het vrijwillig bevriezen van de prijzen in de periode van het Omni Partijen Akkoord, waarvoor nu het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem in de plaats is gekomen.

De totale uitgaven aan geneesmiddelen stijgen niettemin jaarlijks. Volgens de associatie moet dat worden toegeschreven aan een hoger gebruik, onder meer door de vergrijzing. Het aantal recepten dat per 100 diagnosen werd voorgeschreven is de afgelopen drie jaar met ruim twee gestegen, van 53,9 tot 56.

De geneesmiddelenconsumptie maakt 8,5 procent uit van de totale gezondheidszorgkosten, hetgeen volgens de industrie in internationaal perspectief zeer laag te noemen is.