"Nederland moet zich op duidelijke manier kwalificeren'; Prestige telt voor Michels

AMSTERDAM, 2 DEC. Hoewel een punt voldoende is om de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in Zweden van volgend jaar veilig te stellen, gaat het Nederlands elftal naar Griekenland om te winnen. Bondscoach Rinus Michels liet daar gisteren, voor de eerste training op het bijveld van het Olympisch Stadion, geen twijfel over bestaan. Het sleutelwoord in de voorbereiding luidt dan ook: prestige.

Nu het deelnemersveld voor het EK nagenoeg compleet is, denkt Michels dat de ogen van Europa op titelhouder Nederland zijn gericht. “Als we aan het internationale verwachtingspatroon willen voldoen, zullen we ons op een duidelijke manier moeten kwalificeren”, aldus de bondscoach die de gebruikelijke persconferentie om de hoek van zijn huis in Buitenveldert had gepland en vervolgens ook niet ver hoefde te reizen naar het op een steenworp afstand gelegen Olympisch Stadion. “Het zou teleurstellend zijn als de kampioen zich niet in de laatste kwalificatiewedstrijd weet te plaatsen. Wereldkampioen Duitsland heeft tegen België dezelfde verplichting gekend. Mocht de wedstrijd onverhoopt toch nog eindigen in een gelijkspel dan ben ik daar ook tevreden mee, maar dat mag niet het uitgangspunt zijn. Bovendien is het te riskant op een punt te gokken.”

Adel verplicht dus in de ogen van Michels, die verwacht dat er in Thessaloniki een harde noot moet worden gekraakt. “De Grieken zullen hun prestigeverlies in Portugal goed willen maken. Daar speelden ze ver onder hun kunnen (uitslag 1-0 voor de Portugezen, red.). De kracht van het team wordt in grote mate bepaald door het zelfvertrouwen. De geschiedenis heeft geleerd dat de Grieken vaak te kampen hebben met de druk van het moeten presteren. In Thessaloniki zal een goede sfeer in het stadion ongetwijfeld stimuleren. Maar als je onder die omstandigheden de kwalificatie niet weet veilig te stellen, mag je eraan twijfelen of je in Zweden wel aanwezig moet zijn.”

Michels laat zich niet verleiden tot een uitspraak over de tactiek. Aanvoerder Gullit vroeg gisteravond na het duel van Milan tegen Inter, waarin hij een spiertje in zijn zij verrekte, om een herkenbaar concept. Twee spitsen of drie spitsen? Tegen Portugal deden Michels en Advocaat een concessie aan de meest aanvallende variant door Pieter Huistra buiten de ploeg te laten. “Hoe we ook het veld opstappen, we zullen proberen het initiatief te zoeken”, verzekert Michels. “Pas dinsdagavond praten we over de werkelijke invulling. Ik vind nog steeds dat verdedigers en middenvelders niet onder alle omstandigheden de drang mogen hebben om meer doelpunten te maken. Dat kan internationaal gezien niet meer. De tactische rijpheid en nuchterheid daarover is in Nederland wat beter geworden.”

In de selectie vormt debutant Peter Bosz van Feyenoord de enige verrassing. De voormalige speler van RKC en Toulon begreep afgelopen week niet waarom Michels hem bij de selectie heeft gehaald. De bondscoach probeerde het gisteren uit te leggen. “Bosz heeft bij Feyenoord dit seizoen uitstekend werk geleverd. Ik moest een vervanger vinden voor Van 't Schip. Bosz kan op het middenveld een aantal posities bezetten. Bovendien zorgt hij voor wat meer lengte in de selectie.”

Michels vindt de tijd nog niet rijp voor het debuut van een andere Feyenoorder, Gaston Taument. “Ik weet wel dat er, nu het wat beter gaat met die club, mensen zijn die in Griekenland het liefst zoveel mogelijk spelers van Feyenoord zien voetballen, aangevuld met wat versterkingen van andere clubs. Maar ik wil niet appelleren aan de rijke fantasieën van de buitenwacht. Taument viel tijdens Feyenoord-Ajax inderdaad op door spectaculaire individuele momenten. Maar in het Olympisch team is zijn inbreng nogal wisselvallig. Gegeven de omstandigheden houden we Taument dan ook voorlopig in de kijker en niet meer dan dat.”

Slechts met negen man trainde Michels gistermiddag op bijveld van het Olympisch stadion, dat aanvankelijk de poort voor Oranje gesloten hield. Jan Wouters arriveerde wat later uit München en had op Schiphol een taxi genomen. Huistra (Glasgow Rangers), Witschge, Koeman (Barcelona), Gullit, Rijkaard en Van Basten (AC Milan) voegden zich vandaag bij de groep. Michels heeft geen moment overwogen de drie van Milaan te verbieden mee te spelen in de derby tegen Inter. Hoewel de KNVB volgens de nieuwe FIFA-richtlijnen hiertoe gerechtigd is. “Ik had het kunnen doen, maar wat schiet ik ermee op? Dan was op z'n Amsterdams gezegd de pleuris uitgebroken. Ik wilde de verantwoording ook niet bij de spelers of een ander neerleggen. Bovendien hadden ze die wedstrijd toch wel gespeeld.”