Militairen Togo omsingelen huis premier opnieuw

LOMÉ, 2 DEC. Rebellerende militairen in de Togolese hoofdstad Lomé hebben vanmorgen met behulp van tanks en pantservoertuigen opnieuw de ambtswoning van premier Joseph Kokou Koffigoh omsingeld.

De premier wordt een “gijzelaar” genoemd. Vorige week donderdag begon de opstand van militairen, die trouw zijn aan president Gnassingbe Eyadema. Sindsdien is onduidelijk of de staatsgreep wordt doorgezet of niet. Een aantal malen trokken de opstandelingen zich terug. Frankrijk heeft zaterdag een klein contingent van naar schatting dertig militairen naar Togo gestuurd om Franse burgers en de Franse ambassade te beschermen. De militairen eisen dat Eyadema, die in augustus zijn politieke bevoegdheden moest afstaan aan de democratisch gezinde Koffigoh, opnieuw de macht krijgt. Koffigoh heeft al herhaaldelijk de hulp van Frankrijk ingeroepen. (AFP, AP)