Medicopharma en Pirelli kelderen bij zwakke stemming

AMSTERDAM, 2 DEC. Op de Amsterdamse beurs daalden de aandelenkoersen vanmorgen over de volle breedte, vooral onder invloed van de buitenlandse beurzen, die een zwaar negatief sentiment lieten zien. Tokio moest gemiddeld liefst 3,1 procent terug. Uitschieters naar beneden waren Pirelli en Medicopharma.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs moesten vanmorgen een flinke veer laten. De EOE-index, die vrijdag sloot op 274,58 punten, was omstreeks het middaguur 3,77 punten, ofwel 1,37 procent, lager. De koersdaling was beperkt doordat de reactie in Londen en Frankfurt op de koersval in Tokio meeviel.

Beurshandelaren zeiden dat de lagere koersen niet werden veroorzaakt door substantiële verkopen. De aandelenomzetten waren gering.

De belangrijkste reden voor de lagere koersen was de scherpe koersdaling in Londen. De dollarkoers bleef evenwel stabiel. Op de beursvloer heerste daardoor de verwachting dat de koersdaling een tijdelijke zaak zou zijn.

Koninklijke Olie (slot: 143,30 gulden) had zich omstreeks het middaguur licht hersteld op 141,80 gulden, na een laagste koers van 140,70 gulden.

“We hebben de weerstand van de EOE op 272 doorbroken, maar dit hoeft niet zoveel te betekenen - belangrijk is hoe we de dag afsluiten”, meende een handelaar. Hij zag geen fundamentele reden voor de daling van de koersen in Amsterdam.

KLM (slot: 37,80 gulden), waarvan koers recentelijk fors fluctueerde na speculatie over de gesprekken met British Airways, moest vanmorgen tachtig cent terug.

De koers van Medicopharma stortte vanmorgen in elkaar. Omstreeks het middaguur was de koers van de farmaceutische groothandel 87 procent lager op 1,80 gulden. De handel in aandelen Medicopharma werd vanmorgen hervat na de mededeling dat surséance van betaling is verleend.

Medicopharma vroeg vrijdag surséance van betaling aan nadat de aangekondigde samenwerking met de Duitse collega Schulze niet door bleek te gaan.

De koers van Pirelli Tyre Holding was omstreeks het middaguur twee gulden lager, een daling van 9,5 procent. Dit weekeinde werd bekend dat de samenwerkingsplannen tussen de Italiaanse moeder Pirelli en het Duitse Continental zijn afgeblazen. De handel in Pirelli werd vanmorgen in Milaan opgeschort, nadat de koers daar instortte. Amsterdamse handelaren zeiden dat de omzetten in Pirelli beperkt waren.

LONDEN Bouwfondsen waren vanmorgen de grootste dalers op de Londense beurs, die reageerde op een forse koersdaling in Tokio. De daling werd beperkt door koopjesjagers die het vooral zochten in index-futures die deze maand expireren. Het FT-100-koersgemiddelde (slot: 2.394,8) was 25,4 punten lager, een daling van ruim één procent.

FRANKFURT In Frankfurt ging de beursweek van start met lagere koersen, hoewel ook hier de omzetten klein waren. Zorgen over de situatie in de Sovjet-Unie en de mogelijkheid dat deze week de rente wordt verhoogd versterkten het effect van de zwakke stemming in Tokio eerder vandaag. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.566,57) was omstreeks het middaguur ruim 21 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag voor het eerst sedert 28 augustus onder 22.000 punten. Beleggers trachtten te profiteren van kleine koersverschillen op verschillende deelmarkten door arbitrageverkopen. Angst voor slechte bedrijfsresultaten en zwakte op Wall Street drukte de koersen verder. De omzetten waren zeer laag. Het Nikkei-225-koersgemiddelde was 695,06 punten lager op 21.992,29 bij een aandelenomzet van 200 miljoen stukken.