Leger Mexico verdacht van steun aan smokkel cocaïne

MEXICO-STAD, 2 DEC. Agenten van de Amerikaanse douane die per vliegtuig deelnamen aan de onderschepping van een drugstransport in Mexico zijn vorige maand beschoten door Mexicaanse militairen. Dat schrijft het Mexicaanse weekblad Proceso vandaag. Volgens bronnen in Mexico en de Verenigde Staten geeft het Mexicaanse leger systematisch bescherming aan Colombiaanse cocaïnesmokkelaars.

Het vliegtuig met de Amerikanen werd beschoten vanaf een clandestien vliegveldje in het zuiden van Mexico, waar een Colombiaans vliegtuig met cocaïne was geland dat op weg daarheen door de agenten van de US Customs was geschaduwd. Tijdens een vuurgevecht op de grond werden zeven uit een team van tien Mexicaanse drugsagenten door kogels gedood. Uit lijkschouwing zou blijken, dat sommige van de zeven met een van nabij afgevuurde kogel in het hoofd waren gedood, aldus Proceso.

Volgens een officiële verklaring van het Mexicaanse leger hielden de militairen de Mexicaanse en Amerikaanse agenten voor cocaïnesmokkelaars. Daaraan bestaat twijfel. In opdracht van de Mexicaanse president Salinas de Gortari is inmiddels een onderzoek geopend, dat duidelijk moet maken of de militairen op de hand van de cocaïnesmokkelaars waren.

Het incident werd door de Amerikanen met een infraroodcamera vanuit de lucht gefilmd. Daarop zou ook te zien zijn hoe het gelande Colombiaanse vliegtuigje wist te ontsnappen. Bij de schietpartij, waaraan zo'n 100 Mexicaanse militairen deelnamen, zou het Amerikaanse toestel beschadigd zijn. (UPI)