Kredietverzekeraar NCM lijft branchegenoot ISG in

LONDEN, 2 DEC. De Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM) heeft de Britse Insurance Service Group (ISG) gisteren definitief ingelijfd. De contracten hiertoe zijn gistermiddag in Londen ondertekend. ISG houdt zich bezig met de verzekering van kortlopende kredietrisico's verbonden aan de Britse export.

De NCM zou ongeveer 10 miljoen pond (32,2 miljoen gulden) hebben neergelegd voor haar Britse tegenhanger, zo is gisteren vernomen van een van de Britse adviseurs van NCM. De Britse regering zou vanmiddag in het Lagerhuis de overnameprijs bekend maken. De NCM bekostigt de overname uit eigen middelen en via een emissie van aandelen.

De politieke risico's, die ISG tot nu toe voor kortlopende Britse exporttransacties via de Britse overheid afdekte, zullen niet overgaan naar de nieuwe holding. Dat leidde enige maanden geleden tot onrust onder de Britse exporteurs, die stelden dat de Britse overheid met de privatisering wel moet blijven zorgdragen voor de verzekering van politieke risico's. De Britse minister van handel, Peter Lilley, liet evenwel direct weten dat Londen de komende drie jaar de politieke risico's op zich blijft nemen voorzover deze niet particulier worden verwerkt. Wat daarna gebeurt, is nog onduidelijk.

ISG is als de commerciële tak van de Britse overheidsonderneming Export Credits Guarantee Department (ECGD) tegenhanger van de NCM. De groep is in het kader van het Britse overheidstreven naar privatiseringen losgeweekt uit ECGD. Door de overneming wordt de NCM naar eigen zeggen de grootste particuliere kredietverzekeraar ter wereld. De maatschappij verdubbelt in omvang.

ISG telt 600 personeelsleden, de NCM ongeveer 640. De NCM boekte in 1990 een premie-omzet van 350 miljoen. Bij ISG kwam het premie-inkomen in 1990 uit op omgerekend 231 miljoen gulden.

De NCM is een particuliere schadeverzekeringsmaatschappij en verzekert betalingsrisico's die Nederlandse, en nu ook Britse, bedrijven lopen op hun binnen- en buitenlandse transacties. Vorig jaar verzekerde de NCM transacties voor een bedrag van 90 miljard gulden. De maatschappij is in handen van Nederlandse en buitenlandse banken en verzekeraars. Ook voor politieke risico's, bijvoorbeeld staatsgrepen, kunnen ondernemingen bij de NCM terecht. De NCM herverzekert deze risico's bij de Nederlandse overheid. (ANP) Nederland heeft nu de grootste particuliere exportkredietverzekeraar in de wereld binnen zijn grenzen. Hoe kan dat? NCM-topman Groen vanochtend in een telefonische reactie: “Het antwoord zou wat zelfvoldaan kunnen klinken. Maar de NCM is gewoon een van de leidende kredietverzekeringsmaatschappijen van de wereld, zowel qua marktpenetratie als qua professionaliteit”.

De NCM verzekert dit jaar voor 95 miljard aan risico's. Dat is bijna een kwart van het totale bruto nationaal produkt, aldus Groen over de marktpenetratie. “En onze professionaliteit blijkt uit het feit dat wij door de Britten zijn uitgekozen.”