Japan: geen excuses Pearl Harbor

TOKIO-WASHINGTON, 2 DEC. Japan is niet van plan de Verenigde Staten excuses aan te bieden voor de verrassingsaanval op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor op 7 december 1941, noch zal Tokio de Verenigde Staten vragen spijt te betuigen over de atoomaanvallen in 1945 op Hiroshima en Nagasaki. Dit heeft de woordvoerder van de Japanse regering, Koichi Kato, vandaag gezegd.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde zaterdag dat in het parlement een resolutie wordt voorbereid waarin Japan zich verontschuldigt voor zijn vijandigheid ten aanzien van Aziatische landen en de Verenigde Staten tussen 1931 en 1945. De resolutie zou bestaan uit drie delen: excuses voor de oorlog, dank voor de buitenlandse hulp bij de wederopbouw na 1945 en het onderstrepen van Japans huidige vreedzame status.

“Pearl Harbor werd aangevallen en de atoombommen zijn gevallen (...) maar onze landen doen er beter aan zich te concentreren op de toekomst”, aldus de Japanse regering bij monde van haar woordvoerder. Kato zei verder dat beide gebeurtenissen gruwelijk zijn geweest, maar hij voegde er aan toe dat alleen Japanners de gevoelens kunnen begrijpen van slachtoffers van de atoombommen.

De Amerikaanse president, George Bush, reageerde het afgelopen weekeinde in sterke bewoordingen op de suggestie van sommige Japanse leiders dat de VS hun verontschuldigingen moeten aanbieden voor de atoomaanvallen. “Waarvoor”, vroeg hij getergd in een vraaggesprek met het televisienet ABC. “Van mij valt dit niet te verwachten, ik heb daar gevochten, Amerikaanse levens werden (door de bommen) gered (...) excuses zouden niet eens mogen worden gevraagd.”

Bush was tijdens de oorlog piloot van een bommenwerper en werd door Japans geschut boven de Stille Oceaan neergehaald. Hij zei ondanks zijn persoonlijke ervaringen de dood van burgers aan beide zijden te betreuren, “maar oorlog is nu eenmaal een hel”. (AP, Reuter, UPI)