Irene de Kok

Irene de Kok werd Nederlands judokampioene in de categorie in de klasse tot 72 kilo.

Zij won in de finale in Den Bosch naar haar zin te gemakkelijk van Karin Kienhuis met een vol punt. De titel van De Kok had weinig waarde omdat haar grote concurrente Marion van Dorssen ontbrak. De titelstrijd paste, aldus de Olympisch kandidate, niet in haar programma. De Kok en haar trainer Peter Ooms beschuldigden Van Dorssen echter van opzettelijke ontlopen van de confrontatie.

Opwindender dan de nationale kampioenschappen was de "geheimzinnige' fax uit Japan waarmee Ooms in Den Bosch kwam aandragen. Daarin werden de judoka's Irene de Kok en Angelique Seriese persoonlijk uitgenodigd in de open klasse deel te nemen aan het internationale en hoog gewaardeerde toernooi dat volgende week in Fukuoka wordt gehouden. De Judo Bond Nederland (JBN), die maandag een zes sporters naar Japan stuurt, besloot na een korte vergadering de ploeg niet met voornoemde atletes uit te breiden. Het JBN-bestuur beoordeelde de herkomst van de uitnodiging als “onduidelijk”. Als reden gaf voorzitter Frans Hoogendijk op, dat de “alle categorieën” geen Olympisch nummer is. Ook stond de judobond niet toe, dat Seriese of De Kok op eigen kosten naar Fukuoka zouden gaan. “Als we dat toestaan, heeft een financieel sterke school altijd voordeel. Dat vinden we niet juist”, aldus Hoogendijk.