Hema-steekpartij snel opgelost door andere werkwijze van politie

AMSTERDAM, 2 DEC. De Amsterdamse politie heeft bij de oplossing van de dodelijke steekpartij in het Hema-filiaal in de Bijlmermeer gekozen voor een andere werkwijze dan totnutoe gebruikelijk was. Volgens de korpsleiding heeft dit geleid tot de snelle opsporing en bekentenis van de 19-jarige dader.

Die was volgens de politie in veel opzichten exemplarisch voor de Antilliaanse probleemjeugd, die de overstap naar de Nederlandse samenleving niet kan maken. Op 16-jarige leeftijd was hij naar Nederland gekomen om een beroepsopleiding in de metaalsector te volgen. Omdat hij het Nederlands niet goed beheerste, was de opleiding op niets uitgelopen. De jongen verviel daarna tot een zwervend bestaan, sliep in parkeergarages en gebruikte grote hoeveelheden softdrugs. Hij hield zich in leven met winkeldiefstallen en straatroof. “Een exponent van de straatcultuur in de Bijlmermeer”, aldus J. Dietz, chef van het politiedistrict Zuidoost.

Vrijdagmiddag werd N.W. aangehouden in een koffieshop in Amsterdam-Oost, waar hij vaak de middag doorbracht. Een dag eerder was de foto van de man in het politiearchief al herkend door getuigen van de steekpartij. De politie was daarna volgens districtschef Dietz “in de scene gaan rondvragen.” Daar hoorde men dat W. had opgeschept dat hij iemand had neergestoken. Het duurde echter tot vrijdag voordat de officier van justitie toestemming gaf de man te arrresteren.

De bewaker is neergestoken met een keukenmes dat W. eerder in het Hema-filiaal had gestolen. Hij heeft volgens de politie "in een reflex' naar de bewaker gestoken die hem bij de schouder pakte terwijl hij wegfietste. Pas anderhalve dag later hoorde de dader van vrienden dat de man was overleden. Het mes heeft hij in een kanaal gegooid; het is nog niet gevonden.

De korpsleiding meent dat de snelle arrestatie voortkomt uit een geheel nieuwe aanpak, waarbij het wijkteam het onderzoek verricht en niet het bureau Ernstige Delicten, dat totnutoe in dergelijke gevallen een centrale rol speelde. Dat had nu slechts een adviserende taak. Een politiewoordvoerder: “De afzonderlijke bureaus in de districten waar delicten zich voordoen, zijn beter op de hoogte met de bevolking en de omstandigheden in de buurt. Dat werkt sneller en effectiever”.