GOUDVISSENSOEP MET ZEEKRAAL

Als grootmoeder en tante Wil uit Zeeland overkomen springen we een gat in de lucht. De kans is zeer groot dat zij van die lekkere verse kleverige bolussen meebrengen. En als we helemaal boffen hebben ze ook nog zeekraal en lamsoren ingekocht.

Bolussen en lamsoren blijven een zeldzame traktatie, maar gelukkig kunnen we ons wat vaker te goed doen aan zeekraal, dat wel eens in een mandje bij de groenteman-op-de-hoek ligt.

Ook de visman op de markt heeft soms een portie zeekraal op de kraam staan.

De Stichting Marine Cultures, die enige maanden geleden werd opgericht wil in de Zeeuwse buitendijkse gebieden, de schorren, commercieel zeegroenten gaan telen en heeft bij het ministerie van landbouw en visserij subsidie aangevraagd.

Zeekraal is een heerlijke, goed bij vis passende groente die slechts kort gekookt hoeft te worden. Maar ook als "soepgroente' - waar wij Hollanders immers zo tuk op zijn - is zeekraal heel goed bruikbaar. Voor een eenvoudige vissoep, die we van zelfgetrokken bouillon maken is nodig:

500 gram graten, koppen en andere restanten van magere vissoorten

1 ui 1 stukje prei 2 worteltjes takjes peterselie en selderij 1 laurierblad 5 peperkorrels zout 3-4liter water 1-4 liter witte (droge) wijn

Spoel het visafval onder de kraan af. Breek eventueel de grote graten. Doe alle hierboven vermelde ingrediënten in een pan en breng het aan de kook. Schuim de soep af. Laat de bouillon niet langer dan 30 minuten in een niet helemaal gesloten pan op een laag vuur trekken.

Zeef de soep door haar door een natgemaakte theedoek te gieten. Aan deze visbouillon, die met zout en peper op smaak is gebracht, wordt nu 200 gram gewassen zeekraal toegevoegd, waaruit takjes en andere ongerechtigheden zijn verwijderd.

In deze soep kunnen ook enige handgesneden goudvissen zwemmen. Deze vissen worden gemaakt van een winterwortel. Snijd een gewassen en geschilde winterwortel in dunne plakken. Snijd met een klein scherp mesje uit deze plakken "goudvissen'. Zeekraal en goudvissen hoeven maar enkele minuten in de bouillon te worden gekookt.

    • Anne Scheepmaker