Geweld bij betogingen neo-nazi's in Zweden

STOCKHOLM, 2 DEC. In de Zweedse hoofstad Stockholm is het afgelopen zaterdag tot ongeregeldheden gekomen toen anti-racistische demonstranten zich verzetten tegen nationalistische groeperingen die een fakkeloptocht wilden houden en een krans leggen ter herdenking van de dood in 1718 van de Zweedse "oorlogskoning' Karel XII. De herdenking van diens dood is jaarlijks aanleiding voor een ontmoeting van nationalistische en neo-nazistische Zweedse groeperingen. Neo-nazistische groepen gebruiken de herdenking de laatste jaren om hun afkeer van vreemdelingen tot uitdrukking te brengen.

De politie van Stockholm verbood de kranslegging toen de circa vijfduizend linkse demonstranten weigerden het plein te verlaten waar de herdenking zou plaatshebben en de politie de veiligheid van de nationalisten niet kon garanderen. Ondanks het verbod probeerden zestig rechtse demonstranten het politiekordon te doorbreken om de krans alsnog te bestemder plaatse te brengen. Tijdens de botsing die volgde werden in totaal 106 mensen gearresteerd, van wie gisteren de meesten weer zijn vrijgelaten. Niemand raakte ernstig gewond.

Ook in de stad Lund werd een herdenking van de dood van Karel XII afgelast, nadat linkse demonstranten stenen en brandbommen hadden geworpen naar de politie en rechtse demonstranten. Het was voor het eerst dat de politie herdenkingen van de dood van Karel XII verbood, die oorlogen tegen Rusland, Noorwegen en Denemarken voerde tot hij in 1718 sneuvelde.

Bij een botsing met de politie in de buurt van een discotheek in het Zuidzweedse Malmö werd zaterdagmorgen één skinhead gedood en raakte er één gewond door politiekogels. De politie was verschenen nadat een vrouw door skinheads was lastiggevallen.