Geen ontslag bij Smit sleepdiensten

ROTTERDAM, 2 DEC. De reorganisatie van de verliesgevende Smit Havensleepdiensten, een onderdeel van het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale, zal zonder gedwongen ontslagen plaatsvinden. Dat heeft de directie van Smit Havensleepdiensten toegezegd tijdens een zaterdag gehouden spoedoverleg met de vervoersbonden FNV en CNV.

Dit overleg was door de bonden aangevraagd omdat directeur K. Kaffa afgelopen woensdag aan de ondernemingsraad had laten weten dat bij Smit Havensleepdiensten honderden van de in totaal 800 arbeidsplaatsen geschrapt zouden moeten worden.

Het resultaat van het overleg met de bonden, dat in een protocol aan de cao is toegevoegd, is dat geen collectief ontslag van toepassing zal zijn en dat de directie de bonden in een vroeg stadium bij de plannen zal betrekken.

Tijdens het overleg voerden werknemers met circa twintig sleepboten luid toeterend actie in de haven om de bestuurders van FNV en CNV hun steun te betuigen.

De directie wilde aanvankelijk de 50 boten die het in de vaart heeft technisch geschikt maken voor drie, in plaats van voor vier bemanningsleden. Concurrent Kotug (17 boten en 100 werknemers), een bedrijf van Adriaan Kooren, werkt al met drie bemanningsleden op één boot. Smit is nu akkoord met een proef, waarbij een half jaar lang drie schepen met drie werknemers varen.